latinica  ћирилица
08/03/2021 |  13:31 ⇒ 13:34 | Аутор: СРНА

Брчко: Обиљежено 28 година од масакра над српским војницима

У брчанском насељу Грбавица данас је обиљежено 28 година од масакра над 13 српских бораца који су починили припадници тзв. Армије БиХ на данашњи дан 1993. године.
Брчко - парастос - Фото: СРНА
Брчко - парастосФото: СРНА

Тим поводом је на грбољу служен парастос, а потом је положено цвијеће на споменик погинулим борцима овог краја.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је процес против починилаца почео, али није окончан и да рука правде још није стигла одговорне, те ће наставити да инсистира да они буду кажњени.

- Овим данашњим окупљањем желимо да пошаљемо поруку да човјеку више никада не треба да падне на памет да у његовој свијети превлада толика мржња и да својом руком почини тако монстуазан злочин какви су учињени над 13 наших комшија, браће, пријатеља - рекао је Ђокић.

Ђокић сматра и да сви треба да се боре за мир и да вјерују у њега, да се никада и никоме не деси злочин какав је био у Грбавици.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да се готово сваке године са овог мјеста поноваља иста прича о злочину над српским народом и чињеници да за њих нико није одговарао.

Чак и када дође до осуђујућих пресуда, Савчић је истакао да су оне минималне и увредљиве, те подсјетио на недавну за Трново, општину која процентуално има највише погинулих цивила у посљедњем рату.

- Од тог броја, види се та геноцидна намјера, која се не треба доказивати, али се и у таквим случајавима услиједе ослобађајуће пресуде - истакао је Савчић.

Он је упитао колико Срба треба да буде убијено да би Суд БиХ то разматрао као кривично дјело и рекао да је неко крив и био адекватно кажњен.

Савчић је навео да нико није очекивао да ће се и послије 30 година од рата водити борба за одбрану истине у рату, за учешћу људи у том рату.

- На удару је велики број командног кадра Војске Републике Српске и већ су подигнуте неке оптужнице и томе нема краја - додао је Савчић.

Предсједник брчанског Удружења породица погинулих бораца Јован Пудић рекао је да процес за овај злочин увелико траје, те да ће сутра из Сарајева доћи представници судског вијеће и тужиоци да виде гдје се тај злочин догодио.

- Процес траје и вјерујем да ће се завршити са пресудом која ће све друге опоменути да тако нешто више не би требало да се догађа, никада и никоме - рекао је Пудић, који је изгубио и сина и брата.

Предсједник Скупштине дистрикта Синиша Милић рекао је да су се и данас окупили да би упутили вапај правосудним иституцијама Брчко дистрикта и БиХ да пруже сатисфакцију породицама жртава и цијелом српском народу.

У Бодеришту код Брчког заробљено је 8. марта 1993. године 13 српских бораца из Грбавице. Без обзира на договорену размјену, Срби из Грбавице су масакрирани и убијени.

Повезане вијести:

Милуновић: Рука правда је спора, али достижна