latinica  ћирилица
08/03/2021 |  08:18 ⇒ 09:21 | Аутор: СРНА

Тегелтија: До љета могуће да БиХ добије кандидатски статус

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија сматра да БиХ до љета може добити кандидатски статус за чланство у ЕУ, што образлаже ставовима Европске комисије и другачијим погледом према западном Балкану, а самим тим и према БиХ.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је навео да Савјет министара, упркос кризи изазваној пандемијом вируса корона, активно ради на испуњавању 14 приоритета из Мишљења Европске комисије које треба испунити да би добила препоруку за отварање преговора о придруживању ЕУ.

- Направљен је помак о неким питањима која су дуго била у застоју, а у домену су активности Савјета министара. Тренутно највећи проблем су изазови које је поставила глобална криза изазвана пандемијом, са којом се боримо како ми у БиХ, тако и ЕУ и цијели свијет, као и бројне неизвјесности повезане с њом - рекао је Тегелтија за сарајевско Ослобођење.

Предсједавајући Савјета министара истиче да је БиХ, упркос свему, у току 2020. године остварила резултате и показала да је предана европском путу, што су потврдили и из Европске комисије.

- Треба имати на уму да је процес приступања ЕУ двосмјеран. Стиче се утисак да се за свако наредно проширење ЕУ значајно подиже љествица услова и захтјева који се стављају пред земљу кандидата или потенцијалног кандидата - додао је Тегелтија.

Тегелтија је констатовао да за БиХ, из перспективе земље са статусом потенцијалног кандидата за чланство, ово није охрабрујуће и не шаље добру поруку за доношење тешких политичких одлука.