latinica  ћирилица
08/03/2021 |  07:09 ⇒ 10:08 | Аутор: СРНА

Ђоковић пише историју тениса

Српски тенисер Новак Ђоковић данас је започео историјску 311. седмицу на првом мјесту АТП листе, што није пошло за руком ниједном другом тенисеру откако је уведен систем рангирања играча 1973. године.
Новак Ђоковић (Фото: DjokerNole) - Фото: Тwitter
Новак Ђоковић (Фото: DjokerNole)Фото: Тwitter

Ђоковић је данас оборио рекорд Швајцарца Роџера Федерера од 310. седмица на првом мјесту АТП листе.

Тим поводом јуче је у Бијељини одржана манифестација "Бијељина слави Новака Ђоковића", којој је присуствовао и отац најбољег свјетског тенисера Срђан Ђоковић, док ће данас пријестоница Србије одати признање Нолету.

На фасади зграде Скупштине града Београда, од 19.00 до 22.00 часа, биће приказана пројекција снимака са Ђоковићевим најбољим потезима у досадашњој каријери.

Осим тога, на билбордима у граду ће бити исписане поруке захвалности Ђоковићу, а зграде у Београду, које имају уграђену декоративну расвјету - Палата Албанија, зграда Народне скупштине, Фонтана на Славији, Бранков мост, Мост на Ади, биће освијетљене бојама српске заставе.

Новак већ сада у власништву има неке од највећих рекорда. Осим броја седмица на првом мјесту АТП листе, рекордер је и по броју мастерс титула - 36, по броју година завршених на првом мјесту - шест, као и Пит Сампрас.

Осим тога, поставио је рекорд по броју титула на Аустралијен опену и сада их има девет, што је за три више од Роја Емерсона и Федерера.

Преостаје му још неколико рекорда, укључујући и онај најважнији, по броју гренд слем титула. Федерер и Рафаел Надал имају по 20, док их Ђоковић прати са 18 и теоретски већ ове године може да их претекне, чиме би у сваком смислу био најбољи тенисер свих времена.