latinica  ћирилица
06/03/2021 |  21:46 ⇒ 21:46 | Аутор: СРНА

Пуповац: У православни храм није проваљено из вјерских побуда (ФОТО)

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац изјавио је да је дубоко увјерен да провала у Храм Светог Спаса у Шибенику није извршена из вјерских или етничких побуда, већ да су је починили вандали из користољубља.
Милорад Пуповац (фото: Hina) -
Милорад Пуповац (фото: Hina)

Пуповац је данас поподне са послаником у парламенту Хрватске Ањом Шимпрагом и шибенско-книнским дожупаном Огњеном Вукмировићем посјетио Храм Светог Спаса, у који је прошле ноћи провалио непознати извршилац и причинио већу материјалну штету.

- Према свему што смо чули, ријеч је о вандализму људи који су и досад покушавали насилно ући у ове светиње, покрасти оно што су тражили и оскрнавити неке од ових споменика. Дубоко смо увјерени да ово није направљено из вјерских или етничких побуда, него је ријеч о унесрећеним људима који очито нису предмет довољне бриге оних који би за њих требали бринути - рекао је Пуповац.

Један од разлога његовог доласка био је и то што је гробље уз цркву Вазнесења Господњег, која је у Шибенику позната као Црква Светог Спаса, једно од значајнијих православних гробаља у Далмацији.

- Дошли смо како бисмо код људи пробудили свијест да могу бити поносни на ово вјерско и културно мјесто. Овдје су сахрањени неки велики људи који су од изузетног значаја за Шибеник, Далмацију и Хрватску - истакао је Пуповац, преноси портал "Новости".

Унутрашњост Цркве (фото: Епархија далматинска)

Он је поручио градским властима у Шибенику да је гробље у изразито лошем стању, неодржавано и запуштено.

- Улаз у овај простор мора бити ријешен другачије. Зидови гробља морали би бити третирани као дио градске одговорности, а само гробље би се преко ноћи требало затворити да више ни на који начин не буде вандализма - рекао је Пуповац.

Шимпрага сматра да је једно од могућих рјешења постављање видео надзора, те наглашава да је ноћашња провала и пљачка Цркве Светог Спаса вандализам без националних или вјерских обиљежја.

- Овај чин свакако треба осудити. Ради се о људима који очито у друштву нису прихваћени на начин на који би требали бити. Овдје долазе и католици и православни вјерници да би се духовно окријепили, долазе у потрази за утјехом. Ту смо да кажемо да нико не смије скрнавити оно што неко поштује и оно што је неком светиња - поручила је Шимпрага.

Непознати извршилац је протекле ноћи провалио у Храм Светог Спаса у Шибенику, саопштено је из Епархије далматинске.

- Том приликом разваљена су улазна врата и све остале браве у цркви, а црквени инвентар разбацан, те је причињена већа материјална штета. По позиву надлежног свештенства шибенска полиција изашла је на увиђај, а истрага о овом немилом догађају тренутно је у току - наводи се у саопштењу.

Црква Светог Спаса, односно Вазнесења Господњег, изграђена је 1778. године.

У вријеме Француске владавине Далмацијом 1810. године православни Срби купили су и основали још једну цркву у Шибенику, а то је данашња Саборна црква Успења Пресвете Богородице у самом центру града.

Шибеник је вијековима сједиште православног епископа далматинског.