latinica  ћирилица
05/03/2021 |  14:08 ⇒ 14:14 | Аутор: СРНА

Петричевић: Повећање извоза охрабрење за Српску

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да су охрабрујући подаци о повећању извоза када је ријеч о фирмама из прерађивачке индустрије Српске у прошлој години, те је нагласио да је веома значајно да се тај тренд настави.
Петричевић у посјети Дрвној галантерији Милинковић - Фото: СРНА
Петричевић у посјети Дрвној галантерији МилинковићФото: СРНА

- Опоравак привреде у доброј мјери ће зависити од епидемиолошке ситуације и позивам привреднике и раднике да се придржавају прописаних мјера заштите како бисмо очували привредне субјекте - рекао је Петричевић у Бањалуци након посјете Дрвној галантерији Милинковић.

Према његовим ријечима, веома је значајно одржати ниво производње и извоз, прије свега из сфере прерађивачке индустрије, јер она највећим дијелом учествује у бруто друштвеном производу и запошљава највећи број радника у Српској.

- Влада и ресорно министарство, кроз Закон о подстицајима у привреди Српске за повећање плата запослених, настоји да помогне привреди како би се одржао, прије свега број радника у тим фирмама, а, са друге стране, да имамо и задовољније раднике кроз повећање њихових примања - навео је Петричевић.

Он наглашава да је Министарство подржало компанију Милинковић путем разних пројеката, прије свега кроз набавку нових технологија.

- Циљ је да се у сарадњи са социјалним партнерима-Привредном комором, Унијом удружења послодаваца и привредницина дође до што бољих рјешења који ће бити од помоћи привреди Српске - рекао је Петричевић.

Он наводи да је једна од мјера Владе Српске на ублажавању посљедица пандемије вируса корона и програм Гарантног фонда, који има за циљ да помогне привредницима да дођу до кредитних средстава како би одржали ликвидност и евентуално проширивали дјелатност.

- До 31. децембра путем Гарантног фонда пласирани су кредити за нешто више од 100 привредних субјеката у висини од 10 милиона КМ, који су покривени гаранцијом овог фонда са седам милиона КМ - подсјетио је Петричевић.

Он је нагласио да је дошло и до одређених корекција услова пласмана кредита, који ће бити у корист привредника.

- Дошло је до продужетка рока отплате на седам година, грејс период је од три до 12 мјесеци. Омогућили смо да и микро привредни субјекти дођу до значајнијих средстава како би дошли до неопходних средстава која су им неопходна за одржање пословања, па је лимит подигнут на 50.000 КМ - навео је он.

Власник фирме Милинковић, Ненад Милинковић, рекао је да је прошла година за ову компанију, иако ју је обиљежила пандемија вируса корона, била једна од најбољих у пословном смислу.

Он је навео да су Влада Српске и Министарство привреде и предузетништва лани помогли овој фирми када је ријеч о набавци нове опреме, те да на тај начин "имају вјетар у леђа" што значи сигурност за фирму, руководство и њене запослене.

Милинковић подсјећа да његова фирма више од половине својих производа извози на тржиште Запада, а тренутно имају посла унапријед за два до пет мјесеци.

Дрвна галантерија Милинковић основана је крајем деведесетих година, а запошљава 25 до 30 радника. Ради плочасти намјештај, опремање ентеријера, грађевинску столарију и друго.

Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да Комора има изузетно добру сарадњу са Министарством привреде и предузетништва.

Он је навео да је у сектору производње намјештаја у прва два мјесеца извоз повећан са 16,5 милиона КМ на 19 милиона КМ, што даје оптимизам да ће привредна друштва извозно оријентисана имати успјешну годину.