latinica  ћирилица
05/03/2021 |  13:16 ⇒ 13:39 | Аутор: СРНА

Пашалић у Мркоњић Граду: Видљив развој пољопривреде

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да је у Мркоњић Граду видљив напредак у пољопривредној производњи, што се најбоље види по значајном расту подстицаја који се годишње уплаћују пољопривредним произвођачима.
Пашалић у Мркоњић Граду - Фото: СРНА
Пашалић у Мркоњић ГрадуФото: СРНА

Пашалић је након данашње посјете Мркоњић Граду рекао да је у ову општину доста новца уложено кроз редовне подстицаје и кроз пројекте са Међународним фондом за развој пољопривреде.

Министар је са начелником ове општине Драганом Вођевићем и његовим сарадницима данас разговарао о пољопривреди, шумарству и о водопривреди, затим комуналним потребама, односно уређењу излетишта и градске депоније.

Најављено је да ће нови састанак о овим питањима бити организован већ наредне седмице у просторијама Министарства.

- У области водопривреде највећи проблем је корито Црне ријеке у селу Бјелајце, те отпад који се нагомилава у ушћу те ријеке. Наши стручњаци и стручњаци из општине Мркоњић Град ће да изађу на терен и да процијене како је најбоље ријешити тај проблем - нагласио је Пашалић.

Он је изразио задовољство што ће у Мркоњић Граду почети са радом сирара, што је такође подржао ИФАД.

- Подржаваћемо и локалне пчеларе. Нису само подстицаји важни за унапређење пољопривреде, него обезбиједити и добру механизацију. Доста смо средстава уложили и за набавку механизације и наставићемо у том правцу - нагласио је Пашалић.

Вођевић је захвалио Пашалићу и његовим помоћницима за посјету, те нагласио да се разговарало о великом броју тема које су важне за грађане.

- Договорили смо низ састанака и преговора, а сада је најважније да наше грађане, који се баве неком од дјелатности које обухвата ово министарство, упутимо на праве адресе, те да их охрабримо да се региструју и аплицирају за разне пројекте и подстицаје - рекао је Вођевић.

Он истиче да је општина у свом буџету ове године планирала 450.000 КМ за подстицај развоја привреде и пољопривреде преко Агенције за привредни развој.

- Надамо се успјешној сарадњи и да ћемо све корисне савјете које су нам упутили министар и помоћници да примијенимо у пракси - закључио је Вођевић.