latinica  ћирилица
04/03/2021 |  20:09 | Аутор: СРНА

Додик: Владику Атанасија памтићемо као истинског пастира

Српски члан и предсједаавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је искрено саучешће Српској православној цркви и свим вјерницима, посебно онима у Херцеговини поводом упокојења умировљеног епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Са жаљењем сам примио вијест да се упокојио умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије Јевтић, један од најутицајнијих епископа и богослова у цијелом православном свијету. Владику Атанасија памтићемо као истинског пастира, састрадалника нашег народа у Херцеговини, на Косову и Метохији, гдје је често боравио - истакао је Додик.

Он је навео да је владика Атанасије дошао у Републику Српску почетком рата, гдје је дијелио све патње свог народа кроз рат, али и након рата, и никада ни пред чим и ни пред ким није устукнуо, саопштено је из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

- Владика Атанасије дао је немјерљив допринос обнови Цркве у Херцеговини, али и цијелој Републици Српској, као и у осталим земљама гдје живе Срби. Огроман допринос дао је и теолошкој науци, којом се бавио до посљедњих тренутака свог живота - нагласио је Додик.

Умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије упокојио се вечерас у Требињу.