latinica  ћирилица
04/03/2021 |  19:46 ⇒ 19:46 | Аутор: СРНА

Вишковић: Придржавати се прописаних мјера

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић апеловао је да се грађани и даље придржавају свих прописаних епидемиолошких мјера, те указао да је алармантан податак да се за два дана у здравственим установама готово удвостручио број ковид пацијената.
Радован Вишковић - Фото: Тwitter
Радован ВишковићФото: Тwitter

Вишковић је рекао да на знатно погоршање епидемиолошке ситуације у овој седмици указује опуштање грађана, те да је потребно предузети активности да би се увидјели евентуални пропусти.

Он је навео да велики број грађана поштује епидемиолошке мјере, док је одређен број њих посљедња дешавања и одлуке, попут оних да се не носе маске на отвореном, да је дозвољена музика уживо у угоститељским објектима, те почетак вакцинације, доживио као да је пандемија готово дошла до краја.

- Нажалост, није, јер нас посљедњи бројеви забиљежени ових дана упозоравају да се морамо уозбиљити, како не бисмо морали уводити и неке рестриктивније мјере. Анализираћемо ситуацију и нећемо предузимати ништа на пречац. Позивам грађане да разумију да је вирус корона још међу нама и да се у складу са тим понашају, односно да се и даље придржавају свих прописаних епидемиолошких мјера - истакао је Вишковић.

Он је за АТВ рекао да од понашања и одговорности грађана зависи да ли ће бити враћене неке од епидемиолошких мјера и истакао да је то заједничка борба.

Вишковић је подсјетио да је струка рекла да је дејство вакцине ограничено, те да траје шест мјесеци до годину дана, али да нико не може да предвиди колико ће пандемија трајати.

- Вакцинација нам омогућава само да посљедице вируса корона буду мање, да буде мање заражених, мањи притисак на здравствени систем, али и да спасимо животе - рекао је Вишковић.

Он је истакао да Република Српска испуњава своја обећања када је ријеч о набавци вакцина, те да је већ у фебруару стигла прва количина вакцина за 1.000 грађана, док је 1. марта стигло и 20.000 доза компоненте један из Русије.

- До половине марта ћемо добити и компоненту два, те ћемо наставити процес имунизације у складу са акционим планом - рекао је Вишковић.

Он је напоменуо да ће дозе вакцина стизати сукцесивно, јер је велики притисак на произвођачима вакцина.

Вишковић је позвао грађане Републике Српске да се што више придржавају прописаних епидемиолошких мјера док не буде извршена значајнија вакцинација становништва против вируса корона.

- Потребно је да избјегавамо окупљања у затвореном простору са пуно лица гдје се можемо заразити. Позивам грађане Републике Српске да се вакцинишу јер ћемо тако извјесно вријеме бити заштићени од корона вируса - поручио је Вишковић.