latinica  ћирилица
04/03/2021 |  19:12 | Аутор: СРНА

Забрањена јавна окупљања са више од 50, а приватна са више од 10 особа

У Републици Српској се до 11. марта забрањују сва јавна окупљања у групама већим од 50 особа и сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица - свадбе, крштења, рођендани, прославе и други слични породични скупови, као и рад фитнес центрима, закључак је Републичког штаб за ванредне ситуације послије данашње сједнице.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

На данашњој ванредној сједници донесен је закључак о низу забрана на територији Републике Српске ради спречавања ширења вируса корона, које ће важити до 11. марта, а почињу се примјењивати даном доношења.

До 11. марта забрањује се организација и извођење музике уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће.

Грађани се обавезују да у затвореном простору носе заштитну маску, да се придржавају заштитне мјере физичког растојања од два метра како у затвореном тако и на отвореном простору, те да се придржавају упутстава Института за јавно здравство Републике Српске за боравак у затвореном простору, у зависности од дјелатности која се обавља.

Препоручује се грађанима да на отвореном простору користе заштитне маске уколико није могуће одржавати физичко растојање од два метра, а у складу са упутством Института за коришћење заштитне маске на отвореном простору.

Од обавезе ношења заштитне маске су изузета дјеца млађа од седам година,
лица са инвалидитетом и дјеца са сметњама у развоју, лица која обављају физичку спортску и рекреативну активност у оквиру спортских објеката.

Овим закључком обавезују се правна лица, предузетници и физичка лица који у директном контакту пружају услуге грађанима да услуге пружају заштићени маском, обавезно спроводе мјере дезинфекције, обезбиједе маске грађанима који користе њихове услуге, а немају их, придржавају се упутстава Института за организовање рада у зависности од дјелатности коју обављају.

До 11. марта ограничава се радно вријеме од 6.00 до 22.00 часа свим врстама угоститељских објеката за исхрану и пиће без обзира да ли послују самостално или у сквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност - бензинске пумпне станице, објекти за смјештај и други.

Ограничава се радно вријеме од 6.00 до 22.00 часа свим приређивачима игара на срећу - кладионице, аутомат клубови, казина, томболе и други.

До 11. марта од 22.00 до 6.00 часова драгстори могу радити искључиво путем шалтерске продаје.

Ограничава се број присутних особа у угоститељским објектима тако да се број истих одређује у складу са важећим препорукама Института за јавно здравство Републике Српске с тим да се присуство на једној етажи угоститељског објекта ограничава на максимално 50 посјетилаца.

До 11. марта забрањују се организоване рекреативне активности, тренажни прсцеси и такмичарске активности спортских организација и спортиста свих узраста осим професионалних спортских активности укључујући и тренажни процес истих.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност дужни су да услове за обављање дјелатности прилагоде мјерама које је прописао Институт за спречавање појаве и ширења ковида на радном мјесту.

Субјекти који пружају услуге из области угоститељства, умјетности и забаве - биоскопи, позоришта, музеји и други дужни су организовати свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера од Института са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописаног физичког растојања, на улазу у објекат поставити обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у односу на његову површину.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност могу самостално обављати дезинфекцију пословних просторија у складу са упутством Института за јавно здравство Српске.

Републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења дужни су организовати свој рад са грађанима тако да на улазу у службене просторије ограниче број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа одржавају растојање у затвореним просторима од најмање два метра, уз благовремено предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене и омогуће рад шалтер сале и матичне службе уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту.

Правнисубјекти као и републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења треба да организују рад од куће за раднике за послове за које је то могуће.

Надзор над спровођењем овог закључка спроводи Министарство унутрашњих послова, Републичка управа за инспекцијске послове путем надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе и Комунална полиција.

Јединице локалне самоуправе обавезују се да своје акте усагласе са овим закључком, а у случају погоршане епидемиолошке ситуације на својој територији донесу рестриктивније мјере у односу на мјере утврђене овим закључком и о томе обавијесте Републички штаб за ванредне ситуације.

Непоштовање мјера забране биће санкционисане у складу са Законом о јавном реду и миру и Законом о заштити становништва од заразних болести.

Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у здравственим установама и установама социјалне заштите у Републици Српској и Наредба о обавезној контроли лица којима је одређена кућна изолација због новог вируса корона у Републици Српској примјењују се уз овај закључак.

Овај закључак ступа на снагу даном доношења, а њиме престаје да важи закључак од 22. фебруара.