latinica  ћирилица
04/03/2021 |  17:00 ⇒ 18:21 | Аутор: СРНА

ВСТС: Именовани носиоци правосудних функција у Српској и ФБиХ

Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ именовао је данас, другог дана засједања, више носилаца правосудних функција у Републици Српској и Федерацији БиХ.
Сједница Високог судског и тужилачког савјета - Фото: СРНА
Сједница Високог судског и тужилачког савјетаФото: СРНА

На нивоу Републике Српске именовани су Аид Ханушић на позицију предсједника Основног суда у Бијељини и Бранка Маловић за предсједника Основног суда на Сокоцу.

На нивоу Федерације БиХ именовани су Зоран Крталић на позицију предсједника Кантоналног суда у Мостару, Ранџана Хаџибеговић-Харачић на позицију предсједника Општинског суда у Бугојну и Ерол Хусић на позицију предсједника Општинског суда у Цазину.

У саопштењу ВСТС-а се наводи да су при доношењу одлуке о именовању узети у обзир критеријуми, попут стручног знања, радног искуства и радних резултата, стручне способности засноване на досадашњим резултатима у каријери, способности да непристрано, савјесно, марљиво, одлучно и одговорно обављање дужности у оквиру функције за коју се пријављује.

- При именовању, ВСТС БиХ примјењује одговарајуће уставне одредбе којима се уређују једнака права и заступљеност конститутивних народа и осталих, те поштује равномјерна заступљеност полова - наводе из Савјета.

Новоименовани предсједници судова ступиће на дужност 22. марта.