latinica  ћирилица
04/03/2021 |  15:21 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

За реализацију пројеката на подручју Бањалуке планирано 50 милиона КМ (ВИДЕО)

Влада Републике Српске у 2021. години издвојиће више од 50 милиона марака за пројекте који ће бити реализовани у Бањалуци.
Вишковић и Станивуковић састанак - Фото: РТРС
Вишковић и Станивуковић састанакФото: РТРС

У сектор здравства до 2027. године планирано је улагање 364 милиона марака. Ово је најавио предсједник Владе Радован Вишковић након састанка са градоначелником Драшком Станивуковићем. Вишковић је нагласио да ће Влада наставити суфинансирати и финансирати пројекте у свим локалним заједницама, без обзира ко у њима чини власт.

Само у овој години, посредством јавних предузећа и Буџета Републике, Влада ће за пројекте обезбиједити више од 50 милиона марака. За изградњу трафостанице, порсредством Електропреноса биће обезбијеђено 15 милиона. 12 милиона намијењено је сектор образовања.

- Око три милиона евра за уређење корита Врбаса и заштиту од поплава, 1,5 милион кроз Путеве, а кроз Жељезнице ћемо урадити пружни прелаз у Залужанима за шта се издваја 300 хиљада марака - навео је Вишковић.

Влада и градска управа, по принципу пола-пола финансираће изградњу дворане у насељу Лауш, чија вриједност је 1,7 милиона марака. Стратешки пројекат, каже Станивуковић, биће изградња спомен обиљежја погинулим борцима на платоу између Палате Републике и зграде градске управе.

- Град рјешава земљиште и имовинско-правне односе, ради се пројектна документација. Увјерен сам да ћемо што прије, ово стратешко питање, на које се дуго чека, или већ наредне године то ријешити - рекао је Станивуковић.

Неизоставна тема била је иницијатива Станивуковића да сви ученици имају бесплатне уџбенике. Ове године, увјерава, у градском буџету, има од 50 до 100 одсто средстава за финансирање ове иницијативе, али је у том послу тражио и учешће републичког буџета.

- Предложио сам више модалитета, да град обезбиједи 70 одсто, а да ресорно министарство подржи са 30 одсто. Влада је одлучна да то не може добити само Бањалука - додао је Станивуковић.

- Влада не може суфинансирати само дјецу и родитеље у Бањалуци ,а да то не ради у другим локалним заједницама. Када се стекну услови и средства будемо имали у буџету то ћемо реализовати у свим локалним заједницама - одговорио је Вишковић.

Разговарано је о тренутној епидемиолошкој ситуацији и констатовано да је у Бањалуци, као највећем жаришту вируса корона, потребно увтрдити узроке погоршања ситуација и што хитније радити на санацији стања.