latinica  ћирилица
04/03/2021 |  12:19 ⇒ 12:19 | Аутор: СРНА

Игуман Сава: Главни предуслов - једнако поштовање права и слобода

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић оцијенио је данас да је дијалог Београда и Приштине важан ради нормализације живота на Косову и Метохији и у региону, те указао да је главни предуслов за дијалог једнако поштовање права и слобода за све на Космету, а то није случај.
Игуман Сава Јањић (Фото: Спутњик) -
Игуман Сава Јањић (Фото: Спутњик)

Јањић је рекао да је од виталног значаја наставак дијалога у доброј вољи да се унаприједи живот људи, заштити угрожена српска баштина на Косову и Метохији, заустави исељавање младих и поправи економска ситуација.

- Али, дијалог у којем Србија треба да под притиском испуњава жеље друге стране је апсурдан - написао је Јањић на свом Твитер налогу.

Он је оцијенио да би свеобухватни споразум, који би угрозио суштински опстанак Срба и Српске православне цркве, довео до брисања српске историје, те да би био отворени примјер политичког диктата, који би прије или касније довео до конфликта који би угрозио цијели регион и саму ЕУ.

- Улога САД у процесу дијалога је веома важна, посебно уколико се подржи тражење балансираног решења, поштовање људских и вјерских права, нарочито заштите светиња СПЦ, рјешења које ће унапредити цио регион, али и у активној улози у процесу имплементације свега договореног - указао је Јањић.

Он је навео да је потпуно сагласан са ставом да су исхитрена и наметнута рјешења неприхватљива, те указао да је суштински непримјењиво и неправедно исхитрено или наметнуто рјешење које једнострано привилегује једну, а оштећује другу страну.

- Инсистирање на промјени граница противно резолуцији 1244 УН, као предуслова за договор, јесте отворени позив за даљи конфликт у цијелом региону - упозорио је Јањић.