latinica  ћирилица
04/03/2021 |  11:23 | Аутор: СРНА

Посланичко питање због кршења Изборног закона за вријеме одржавања избора у Добоју

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сања Вулић упутила је посланичко питање Министарству правде у Савјету министара, Тужилаштву БиХ и Централној изборној комисији у вези са, како је навела, флагрантним кршењем Изборног закона за вријеме одржавања локалних избора у Добоју.

У посланичком питању упућеном Министарству правде Вулићева је упитала шта су предузели у вези са пријавама због флагрантног кршења Поглавља 7 Изборног закона БиХ од СДС-а, ПДП-а, ДНС-а, СП-а и Народног покрета Бањалука зове и њихових кандидата на локалним изборима у Добоју.

- С обзиром на то да је Изборним законом јасно дефинисано понашање у изборној кампањи, поставља се питање како поједини имају право да одржавају политичке скупове и на сам изборни дан? Одредбе изборног закона БиХ изричито забрањују и у поглављу 19 А казнене одредбе прописују за прекршиоце. Да ли ћете и када предузети активности из своје надлежности по овом питању - навела је Вулићева.

Она је појаснила да су на дан одржавања локалних избора у БиХ, 15. новембра око 9.00 часова у Градском парку Добој опозиционе странке организовале и окупиле групу од око 300 грађана, прецизније чланова бирачких одбора који су напустили бирачка мјеста и протестовали, те одржали политички скуп, митинг и грубо кршили правила утврђена Изборним законом БиХ која прописују обавезу изборне ћутње за све политичке субјекте, што подразумијева суздржавање од сваке политичке активности.

Вулићева је питала Тужилаштво БиХ шта су предузели у вези са кривичним пријавама које су поднесене против више лица из Добоја, међу којима су кривичне пријаве градоначелника Добоја, покрета Правда за Добој и других, а против лидера једног броја политичких субјеката који су учествовали на локалним изборима у Добоју у новембру 2020. године, а који су на дан избора одржали политички перформанс у Градском парку у Добоју.

- Починиоци који су у 9.00 сати почели са 'представом' грубо су прекршили све епидемиолошке мјере надлежних органа изражене кроз забрану окупљања већег броја лица, због чега постоји сумња да су починили кривично дјело непоступање по здравственим прописима за вријеме епедемије -  истакла је Вулићева.

Она је Тужилаштво упитала и шта су предузели по питању кривичних пријава, а које се односе на несагледиве штете нанесене граду Добоју, а због "политичке игранке и сумње да су поједини лидери у спрези са члановима ЦИК-а БиХ".

Када је ријеч о посланичком питању упућеном ЦИК-у, Вулићева је питала шта је ова комисија предузела у складу са Изборним законом БиХ према политичким субјектима: СДС, ПДП, ДНС, СП и Народни покрет Бањалука зове, као и према њиховим кандидатима, због флагрантног кршења Поглавља 7 Изборног закона БиХ.

- Да ли су за ЦИК БиХ сви политички субјекти који су кандидовани и овјерени за учешће на локалним изборима 2020. године за изборну јединицу Добој, једнаки пред законом или су неки од тих субјеката повлаштени? Како поједини имају право да одржавају политичке скупове и на сам изборни дан, без обзира на то што одредбе Изборног закона БиХ то изричито забрањују и у поглављу 19 А казнене одредбе прописују казне за прекршиоце, те да ли ће ЦИК БиХ и када, предузети мјере у складу са Изборним законом БиХ против наведених политичких субјеката или су они амнестирани јер нису СНСД - навела је Вулићева.