latinica  ћирилица
04/03/2021 |  10:44 ⇒ 10:51 | Аутор: РТРС

Перспективан кадар: Стручњаци за људске ресурсе све траженији

Сектор за управљање људским ресурсима није само модеран назив за кадровску службу, већ читава "машинерија" која води рачуна о сваком запосленом и покушава да у фирму доведе најбоље од најбољих. То би, у најкраћем, био опис прилично широког спектра послова у сектору без којег се модерно пословање више не може замислити, каже Јелена Кривокућа из Сектора за управљање људским ресурсима компаније Проинтер ИТСС.
Јелена Кривокућа (фото:Проинтер) -
Јелена Кривокућа (фото:Проинтер)

Кривокућа истиче да су они, који се тим послом баве рекли да су послодавци у протеклих неколико година схватили да је управо људски ресурс од пресудног значаја и да од одабира кадрова, њиховог најбољег позиционирања, задовољства и сарадње са колегама зависи и успјех компаније.

- Бавити се тим послом, односно људима, врло је специфично, захтјевно и интересантно занимање. Ми стартујемо чим се појави потреба за запошљавањем. Почињемо од комуникације са руководиоцима о томе каква је позиција, опис посла, квалификације и које се компетенције траже. Затим крећемо у истраживање, обављамо разговоре, користимо психолошке тестове, различите тестне задатке и сужавамо круг до избора финалних кандидата. Доста је то посла и доста одговорности - каже Кривокућа.

Постављањем правог човјека на право мјесто посао се не завршава, напротив. Каже да сваког запосленог треба "пратити", процијенити како се уклапа, чиме је задовољан, а чиме није и да ли у његовом ангажману треба нешто мијењати.

Истиче да Сектор људских ресурса је и нека врста повезнице међу свим секторима и ту су и кад неки проблем у комуникацији треба "испеглати".

Кривокућа је кажу у Проинтеру ту, од првог радног дана дочека сваког новог радника, али наводе да ни та улога није нимало једноставна.

- Ту сам да га упознам са компанијом, са условима рада, да га представим колегама, као нека врста домаћина. Логично је да људи првог радног дана долазе и помало нервозни, са свим својим очекивањима и страховима и заиста им је потребно да имају некога ко ће мало опустити атмосферу и бити им при руци - објашњава Јелена.

Кажу да је Јелени Кривокућа сигурно од помоћи и то што је психолог, а на својим мастер студијама бави се управо организационом психологијом, али се у сектору за управљање људским ресурсима добро сналазе и друге струке.

- Тражени су и економисти, ХР менаџери и нека друга занимања која подразумијевају менаџерска знања и вјештине, као и концептуалне компетенције, кажу у агенцији за запошљавање Спектар. Напомињу да је све више конкурса и захтјева према агенцији за обезбјеђивањем сарадника за људске ресурсе што говори о томе да су и фирме из нашег непосредног окружења све заинтересованије за конструктивна рјешења у управљању овим процесима - наводе из ове компаније.

Модерно пословање постало је све изазовније и неизвјесније, без обзира у којој се бранши ради. Зато управљање људским ресурсима никада није имало толику важност за успјех организације као у данашње вријеме, каже Мирослав Вукајловић, директор агенције Спектар.

Ипак, код њих је, каже, и даље присутан и онај помало традиционални приступ људским ресурсима у којој се та област препознаје углавном као кадровска служба у којој су доминантни послови потрага за радницима кад се укаже потреба, припрема огласа, уговарања рада, вођење шихтарице, обрачун плата, евиденције о годишњим одморима и боловањима.

- Други, савременији приступ је трагање за кадровима који ће припремати пословне стратегије и организационе циљеве, мјерити учинак, осмислити и примјењивати систем награђивања. Све то говори да се полако препознаје веза између рјешавања организационих проблема и управљања људским ресурсима - сматра Вукајловић и напомиње да ће креативна рјешења у области људских ресурса привући и задржати бољу радну снагу у односу на конкуренцију.

То се, каже, већ догодило код оних бизниса који су развили проактивнији и флексибилнији приступ тој области и озбиљно обратили пажњу на човјека.