latinica  ћирилица
04/03/2021 |  10:03 ⇒ 11:00 | Аутор: РТРС

Рочиште Елезу послијеподне, чека се приједлог Тужилаштва

Рочиште о одређивању притвора Дарку Елезу биће одржано данас у послијеподневним часовима, наводи Аваз.
Дарко Елез - Фото: РТРС
Дарко ЕлезФото: РТРС

Иако је Суд БиХ синоћ након изручења Елеза заказао рочиште на којем се требало расправљати о једномјесечном притвору, јутрос је, десет минута прије 09.00 часова, овај термин уклоњен са странице распореда суђења.

Како је појашњено за Аваз из Тужилаштва БиХ, очигледно је ријеч о неспоразуму, јер поступајући тужилац, који има законски рок од 24 сата, још није предао приједлог за одређивање притвора изрученом Елезу.

Према информацијама Аваза, приједлог ће бити упућен тек иза 12.00 након чега би Суд требало да закаже нови термин рочишта.

Душко Томић, адвокат Дарка Елеза, рекао је да ни он није обавијештен када би могло да буде одржано рочиште, те да му је тужилац Тужилаштва БиХ у овом предмету Дубравко Чампара рекао да није чак написао ни приједлог и образложење за одређивање притвора.

Он је истакао да има информације да ће Тужилаштво БиХ Елезу судити у предмету "Лутка", али да то према билатералном споразуму БиХ и Србије од 2015. године није могуће.

- Уколико буду тражили да му се суди у БиХ за предмет "Лутка", од међународних инстанци ћу тражити да се врати у Србију - рекао је Чампара.

Томић је демантовао информације медија да је Елезу јуче позлило на аеродрому у Београду.

Елез је синоћ изручен БиХ из Србије, гдје је ухапшен у децембру прошле године.

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана Тадић подсјетила је да је против Елеза подигнута оптужница и да је ријеч о предмету који се односи на организовани криминал, те да спада у веома значајну регионалну сарадња са Србијом.

БиХ је тражила изручење Елеза ради вођења кривичног поступка и суђења пред овдашњим судом због кривичног дјела организованог криминала.

Тужилаштво БиХ је након хапшења Елеза у Београду тражило његово изручење на основу потврђене оптужнице у предмету познатом као "Лутка", као и ради истраге коју заједно спроводи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске и са партнерским институцијама региона.

Та истрага односи се на тешка кривична дјела почињена на подручју Источног Сарајева и БиХ, међу којима су убиства почињена методама мафијашких ликвидација 2018. и 2019. године, затим планирања и покушаја убистава на подручју Источног Сарајева и Бијељине, те изнуда, застрашивања и других кривичних дјела на штету оштећених лица са подручја Источног Сарајева и БиХ.

Аваз/СРНА