latinica  ћирилица
04/03/2021 |  07:58 ⇒ 08:00 | Аутор: СРНА

Пресуда за злочине над Србима на подручју Трнова

Суд БиХ данас ће изрећи првостепену пресуду Едхему Годињаку, Медарису Шарићу и Мирку Бунози, оптуженим за злочине почињене над српским цивилима на подручју Трнова.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Према оптужници Тужилаштва БиХ, Годињак, Шарић и Буноза учествовали су у удруженом злочиначком подухвату са заједничким циљем вишеструког лишења живота цивила српске националности у селима на подручју општине Трново.

Оптужница их терети и за противправно хапшење и затварање у објектима формираним на подручју Трнова, паљења имовине, те убиства и нечовјечно поступање према заробљеним припадницима Војске Републике Српске.

Тужилаштво БиХ је у завршној ријечи оцијенило да је доказало кривицу оптужених.

Тужилац Весна Илић се тада, уважавајући ситуацију са пандемијом, кратко осврнула на завршну ријеч коју је Суду предала у писаном облику, на 206 страница.

Илићева је истакла да је у завршној ријечи детаљно образложено због чега Тужилаштво сматра да је доказало да су оптужени Годињак, Шарић и Буноза учествовали у удруженом злочиначком подухвату од маја 1992. године.

Она сматра доказаним да је Годињак био начелник Станице јавне безбједности, начелник Штаба Територијалне одбране и члан Ратног предсједништва у Трнову.

Илићева је истакла да се улога Медариса Шарића, као команданта Штаба ТО-а, не може минимизовати због његовог здравственог стања, усљед чега је функцију обављао уз краће прекиде.

Према њеним ријечима, свједоци су недвосмислено потврдили да је Буноза, који је био био командант јединица Хрватских обрамбених снага, долазио са Игмана са својим припадницима у Трново.

Ти доласци, како је навела, нису били без знања и прећутног одобравања првооптуженог и другооптуженог.