latinica  ћирилица
03/03/2021 |  15:27 | Аутор: СРНА

Словенци донирали девет камиона дрвне грађе Петрињи

Удружење словеначких дрвопрерађивача Слолес донирало је велику количину резане дрвне грађе за обнову кровишта у земљотресом погођеној Петрињи, а девет камиона са 300 кубика дрвета кренуло је данас према Банији.
Петриња - Фото: РТРС
ПетрињаФото: РТРС

Примопредаји ове хуманитарне помоћи на стоваришту код Новог Места присуствовали су хрватски амбасадор у Словенији Борис Григић, словеначки министар пољопривреде и шумарства Јоже Подгоршек и представници Слолеса.

Григић је истакао значај помоћи Словеније, која је међу првим државама реаговала након потреса на Банији, посебно указујући на важност јачања државне сарадње, добросусједских односа и рјешавања неких још отворених питања.

Словеначки министар пољопривреде Подгоршек рекао је да се и овом приликом показало да су сусједи увијек они који први прискачу у помоћ, преносе хрватски медији.

Словенија је била међу првим државама које су реаговале и послале помоћ погођенима од потреса на Банији крајем прошле године.

Разоран земљотрес погодио је 29. децембра Хрватску, а највише су страдали Петриња, Глина и Сисак.

У земљотресу јачине 6,3 степена Рихтерове скале погинуло је седморо људи, међу којима и дванаестогодишња дјевојчица, много људи је повријеђено, а материјална штета је огромна. Овај потрес осјетио се у региону.

Од тада се у Хрватској региструју мањи земљотреси.