latinica  ћирилица
03/03/2021 |  15:14 ⇒ 18:11 | Аутор: СРНА

Зафрановић: Филм "Дјеца Козаре" за мене је светиња

Редитељ Лордан Зафрановић изјавио је данас у Бањалуци да је филм "Дјеца Козаре", који планира да сними, за њега светиња и нужност коју мора да направи, јер је ријеч о тематици којом се бави већи дио свог живота.
Лордан Зафрановић - Фото: СРНА
Лордан ЗафрановићФото: СРНА

На представљању филмског пројекта "Дјеца Козаре", који је рађен према сценарију Арсена Диклића, Зафрановић је поручио да је то прича о дјевочици која пролази пакао, те да ће све идеологије које се појављују на овим просторима у вези са овом тематиком бити минорне у односу на снагу филма.

- Вјерујте да сам дошао да направим добар филм и то ће бити идеологија. Ја сам направио документарни филм о усташама, а ово је велика драма великог писца, коју желим да направим за цијели свијет - поручио је Зафрановић.

Он је нагласио да ће гро филма којима приказује страдање у усташком логору Јасеновац бити сниман у Републици Српској, те да ће бити ангажован огроман тим.

- Волио бих да се сви они млади људи који су заинтересовани да се баве филмом у будућности, пријаве, јер ако би као волонтери прошли играни филм, то ће можда бити јаче од четири године академије - навео је Зафрановић.

Према његовим ријечима, форма филма ће бити потпуно нова.

- Осјећам страховиту помоћ унутар Републике Српске, а од почетка неку велику жељу продуцента, нешто што говори да му то није један у низу филмова, него много више - рекао је Зафрановић.

Он је подсјетио да је у Јасеновац први пут дошао крајем седамдесетих година, како је навео, можда прекасно, а можда у право вријеме.

- То што сам тамо доживио је било толико шокантно да сам се након седам дана одлучио да све своје искуство и таленат усмјерим према анализи тог зла, јер ми није било јасно да су то зло радили људи из моје околине. Та количина зла и начин на који је то изведено, појединачно и масовно, једноставно није могло остати без екранизације - истакао је Зафрановић.

Он је додао да је тим поводом одмах направио документарац "Крв и пепео Јасеновца", који није био добро дочекан ни у Хрватској нити у Србији, али је себи нашао пут и чак био кандидат за филмску награду Оскар.

Зафрановић је навео да је тај филм повучен из такмичења, те да много препрека очекује и у снимању "Дјеце Козаре".

- Већ на првим корацима смо осјетили да постоји отпор да се та истина на један умјетничко-ренесансни начин обради за цијели свијет. Мој циљ је да направимо истинит филм на темељу истинитих ствари, које су се дешавале у НДХ и да их упутимо не само гледаоцима с којима данас живимо него и за будућност, што је јако важно - нагласио је Зафрановић.

Он је напоменуо да очекује да ће у Републици Српској имати људе који ће помоћи да уради овај одговоран и за реализацију доста тежак филм.

Према његовим ријечима, помоћ у финансирању филма очекује од Србије, Хрватске, Републике Српске и Чешке.

Главни продуцент филма Мирослав Могоровић рекао је да је буџетски оквир филма између 1,5 и 1,8 милиона евра.

- Надам се да ћемо са копродуцентима из Хрватске, Србије, Републике Српске и Чешке успјети да финансирамо филм и да догодине крене снимање. Почетак снимања планиран је на прољеће 2022. године, а филм се протеже на период од четири године, тако да ћемо снимати у два наврата како бисмо имали тај проток времена и приказали радњу филма не само кроз једно годишње доба - појаснио је Могоровић.

Он је навео да је то умјетнички испричана прича о страшном злочину, кроз призму једне мале породице.

- Ми смо продукционо кренули у ту епопеју и сигуран сам да ћемо бити у капацитету да то реализујемо. Наша мисија је да снимимо овај филм - рекао је Могоровић.