latinica  ћирилица
02/03/2021 |  20:45 ⇒ 20:46 | Аутор: СРНА

Америка спремна да помогне ЕУ

Нова америчка администрација жели да помогне ЕУ у бржем премјештању трупа и опреме широм Европе због могућег потенцијалног "сукоба са Русијом".
Заставе САД и ЕУ - Фото: Getty Images
Заставе САД и ЕУФото: Getty Images

Масовне руске војне вјежбе на источном крилу НАТО посљедњих година изазвале су забринутост због потенцијалног сукоба који би могао да избије у источној Европи, прије него што стигне америчко и канадско појачање.

Европски војни извор рекао је да су САД, Канада и Норвешка, све чланице НАТО-а ван ЕУ, прошле седмице послале захтјев за учешће у европском пројекту названом "војни шенген".

То је један од 46 пројеката "сталне структурисане сарадње" /ПЕСКО/ чији је циљ продубљивање војне сарадње у оквиру ЕУ. Земљама изван блока дозвољено је да се придруже овим пројектима од новембра 2020. године.

Портпарол Пентагона, потпуковник Томас Кембел, потврдио је данас амерички захтјев и додао да Вашингтон, такође, разматра сарадњу у другим ПЕСКО пројектима.

- Америчко учешће пружа додатну вриједност пројекту с обзиром на америчку стручност у кретањима снага и опреме широм Европе и може довести до повећања несметаног кретања војног особља и имовине унутар европских граница - рекао је он.

Захтјев Вашингтона за придруживање види се као знак жеље предсједника Џозефа Бајдена за ближим ангажманом са европским савезницима након несклоног приступа његовог претходника Доналда Трампа.

Различити закони у 27 земаља ЕУ, као и мостови и тунели који су преуски или слаби за тенкове или тешку опрему, представљају препреку војним кретањима, кажу команданти НАТО.

Европски војни извор рекао је да америчка помоћ може доћи у виду финансијске подршке или учешћа у вјежбама и да ће министри одбране ЕУ о тој понуди разговарати у мају.