latinica  ћирилица
02/03/2021 |  14:30 ⇒ 19:53 | Аутор: СРНА

Нису усвојене допуне Закона о јавним набавкама (ВИДЕО)

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ није усвојио допуне Закона о јавним набавкама, јер није добио подршку делегата срског народа.
Дом народа ПС БиХ - Фото: РТРС
Дом народа ПС БиХФото: РТРС

Овај законски приједлог ићи ће на додатно усаглашавање, јер данас није могла бити окончана процедура пошто сједници није присуствовао замјеник предсједавајућег Дома Драган Човић.

Делегати Клуба српског народа у Дому народа Парлементарне скупштине БиХ успротивили су се допунама Закона о јавним набавкама, јер сматрају да се предложеним допунама ништа не рјешава и да постојећи закон пружа све могућности за директне набавке.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Никола Шпирић /СНСД/ је током расправе о допунама Закона о јавним набавкама рекао да набавка вакцина против вируса корона представља, према постојећем закону, изузеће и да набавка захтијева "посебне мјере безбједности".

Према његовом мишљењу, постојећи закон даје оквир да се могу извршити набавке и да га не треба мијењати.

- Жао ми је што је СДА подржао приједлог Дениса Бећиревића. Од несреће хоћете до министарства здравља - поручио је Шпирић и рекао да треба ријешити проблем вакцинације грађана БиХ.

Реплицирајући Бећировићу, који је рекао да Клуб српских делегата послује, наводно, по "новом" меморандуму САНУ, Шпирић је рекао да је очигледно да Бећировић мрзи Србе из БиХ, али да је показао да мрзи и Србе у Србији.

Делегат Душанка Мајкић сматра да допуне Закона о јавним набавкама нису требале Федерацији БиХ када су се увозили респиратори, као ни Републици Српској за набавку вакцина, те да је спорно покрити једино нерад, за временски период од почетка пандемије.

Она сматра да нема ниједног аргумента да се према постојећем закону не изврши набавка, нити да се усвоје предложене допуне закона.

Мајкићева је затражила да се не дозволи Адилу Османовићу да као гост, којег није Представнички дом именовао, неформално, у име предлагача, образложи допуне Закона о јавним набавкама.

- Овдје нема ништа непознато и све нам је јасно - рекла је Мајкићева и затражила од предсједавајућег Дома народа Бакира Изетбеговића да то не дозволи и не крши пословник.

Мајкићева је истакла да је Закон о јавним набавкама рестриктиван и да га је апсурдно мијењати.

Она је истакла да се изузеци не дају лако код јавних набавки и да се у БиХ води жестока битка око тога шта је изузетак, а шта не.

- Никакве потребе нема мијењати Закон о јавним набавкама - истакла је Мајкићева и додала да ће учествовати у изналажењу свих рјешења, али да БиХ неће бити направљена по мјерама како ју је замислио Клуб бошњачког народа.

Делегат Средоје Новић /СНСД/ тражио је објашњење зашто БиХ није успјела набавити вакцине преко "Ковакс" механизма?

- Нико није рекао који је орган у БиХ одбијен када је тражио увоз вакцина - рекао је Новић.

Делегат српског клуба Лазар Продановић /СНСД/ рекао је да у члану 10 Закон о јавним набавкама апсолутно примјењив.

- Зар мислите да би Савјет министара приступио глобалном систему набавке вакцине да није имао упориште у Закону - питао је Продановић.

Делегат из Клуба бошњачког народа Денис Бећировић је рекао да ће подржати овај законски приједлог иако је свјестан да се тиме неће ријешити постојећи проблеме.

Делегат српског народа Младен Босић /СДС/ рекао је да је ријеч о неспособности власти у БиХ да обезбиједи вакцинисање грађана.

- Требали смо имати приједлог Савјета минстара да се усвоји ад хок закон за набавку вакцина и да се оба дома састану и усвојимо то по хитној процедури - рекао је Босић.

Делегат бошњачког народа Муниб Јусуфовић /СББ/ рекао је да се у постојећи Закон о јавним набавкама могу уградити међународне набавке, попут оне са "Коваксом", али да директних набавки нема у Закону.

Делегат хрватског народа Лидија Брадара /ХДЗ/ каже да не види разлог за усвајање допуна, јер Закон о јавним набавкама већ постоји.

- Не видим разлог за мијењање закона кад коме падне на памет. Нисам чула ни да се жалила Агенција за лијекове да имају препреку у било чему - рекла је Брадара.

Предсједавајући Дома народа Бакир Изетбеговић рекао је да ће неусвајње допуна узроковати дуг процес набавке вакцина, што ће одгодити имунизацију грађана.

- Немојте да будемо ми они који смо направили препреку. Зато апелујем да не оспоримо ово данас - рекао је Изетбеговић.

Делегат хрватског народа Златко Милетић назвао је апсурдом да агенције које испоручују вакцине раде по принципу "узми или остави", те да не сносе одговорност за нуспојаве.

- Људи су у страху да ће сносити посљедице. Дајте да изађемо са неким јединственим ставом - рекао је Милетић.

Делегат Асим Сарајлић /СДА/ сматра да је да нови став у члану 10 Закона о јавним набавкама потребан.

- Предлагач је имао добру намјеру да се убрза процес и да се прецизније дефинише процес јавних набавки. Неко је сматрао да у члану 10 Закона нема довољно оквира и доставио нам допуне - рекао је Сарајлић.

НИСУ УСВОЈЕНЕ ДОПУНЕ ЗАКОНА О ЛИЈЕКОВИМА И МЕДИЦИНСКИМ СРЕДСТВИМА

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ није усвојио данас допуне Закона о лијековима и медицинским средствима јер за њега нису гласали српски делегати.

Овај законски приједлог биће упућен у накнадно усаглашавање, јер то није било могуће данас због одсуства замјеника предсједавајућег Дома народа Драгана Човића.

Делегат српског народа у овом дому Душанка Мајкић рекла је, током расправе, да су допуне Закона о лијековима и медицинским средствима непотребне, јер је постојећи закон одговарајући.

- Ја сам ово схватила као лошу намјеру. Некоме је важније да се Републици Српскј онемогући да настави увозити лијекове и даље, него што ће Федерација БиХ у томе наћи своју шансу. Неко је имао лошу намјеру - рекла је Мајкићева и додала да се свака ствар мора усаглашавати.

Она је подсјетила да је предсједавајући и српски члан Предсједништва Милорад Додик рекао да ће се ангажовати да и Федерација БиХ добије вакцине на исти начин као и Република Српска.

- Само немојте лошим намјерама ићи према нама. Ове допуне Закона су потпуно неприхватљиве. Нећемо дати ниједну погодност која је дата Републици Српској, јер смо видјели како то завршава - рекла је Мајкићева.