latinica  ћирилица
02/03/2021 |  10:33 ⇒ 10:48 | Аутор: РТС

Лајчак: Настављамо дијалог након формирања скупштине и владе у Приштини

Изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да ће тај дијалог Београда и Приштине бити настављен након формирања нове владе и скупштине, истакавши да је дијалог одговорност свих.
Мирослав Лајчак са Вјосом Османи - Фото: Тwitter
Мирослав Лајчак са Вјосом ОсманиФото: Тwitter

- ЕУ и Сједињене Државе подржавају наставак дијалога о питањима која су важна за сваког грађанина Косова, у овом контексту сам дуго разговарао са господином Куртијем и госпођом Османи. Дијалог ће се наставити, створићемо неке интерне процедуре - рекао је Лајчак у Приштини након разговора са в. д. предсједницом Вјосом Османи.

Лајчак је позвао све у Приштини на политичко јединство, додајући да "дијалог није одговорност једне стране или политичке странке, већ свих партија".

Османи је изјавила је да је Лајчаку пренијела да треба преиспитати досадашњи дио тог процеса, како би Приштина била спремна за наставак разговора, поштујући своје интересе.

- Процес дијалога треба да резултира реципрочним признањем, у актелним границама Косова - навела је Османи на конференцији за медије.

- Морамо да будемо сигурни да се поштује мандат који добијамо од парламента, црвене линије које поставља парламент. Није дозвољено преговарати о границама Косова. О статусу Косова нема шта да се преговара, очекујемо да се то заврши признањем - казала је Османи.

Лајчак борави у Приштини од јуче поподне. Састао се са Аљбином Куртијем, америчким амбасадором, командантом Кфора, а данас ће разговарати и са страначким представницима.

Сутра путује у Београд.