latinica  ћирилица
02/03/2021 |  09:04 ⇒ 09:07 | Аутор: СРНА

Представљање Зафрановићевог филма "Дјеца Козаре"

Редитељ Лордан Зафрановић представиће сутра у Бањалуци филмски пројекат "Дјеца Козаре", најављено је из Удружења филмских радника "Византија".
Филм "Дјеца Козаре" - Фото: илустрација
Филм "Дјеца Козаре"Фото: илустрација

Представљање пројекта заказано је за 12.00 часова у Културном центру Бански двор, а због епидемиолошке ситуације организовано је само за представнике медија.

Један од највећих хрватских, ексјугословенских и европских филмских аутора Лордан Зафрановић рекао је у интервјуу који је раније дао за Срну да прижељкује да снимање филма "Дјеца Козаре" почне на јесен ове године, те поручио да није спреман на никакве компромисе и такозвана ублажавања.

Зафрановић је нагласио да би посебно желио да у филму играју глумци Никола Којо и Аница Добра, те да премијера буде на Фестивалу у Кану.

Он је истакао и да ће дјецу у филму глумити малишани са Козаре, на којој се та драма и дешавала.

- Цијели филм ће се снимати на подручју Козаре. На самом стратишту. Са друге стране Уне саградићемо логор, који би могао бити нека врста едукативног центра за посјетиоце, студенте и истраживаче - рекао је Зафрановић.

Он је указао и на сјајан сценарио Арсена Диклића, који је писан прије 30 година.

- Наравно да је кроз то вријеме прошло доста новог искуства које ћемо укомпоновати унутар постојеће приче. Арсен Диклић је познат као писац који и о најсуровијим злочинима покушава да прича на изразито хуман начин, не оптужујући никога унапријед. Занимљиво је како обични људи, у тренутку када им се то омогући, постану злочинци - навео је Зафрановић.

Он је напоменуо и да ће план снимања бити израђен према могућностима финансирања, најављујујући "дуг и неизвјестан пут затварања финансијске конструкције".

Зафрановић је указао на потребу за истином и толеранцијом на овим просторима.

- Да би се постигла толеранција треба снажно изговорити истину. Овога пута, о злочинима над дјецом у времену Независне Државе Хрватске и нацистичке окупације. Дуго је та тема била затворена и некако је дошао тренутак да се сними и филм који ће бити намијењен, првије свега, гледаоцима бивше Југославије, а затим и цијелом свијету - нагласио је Зафрановић.

Тамо гдје су ратови углавном страдају невина дјеца и то се дешава свакодневно, подсјетио је он и напоменуо да су људи свједоци великих несрећа данас, нарочито у доба избјегличке кризе.

Према његовим ријечима, стотине хиљада дјеце лута по разним прихватилиштима и логорима Европе.

- Како до данас нисам могао снимити филм о дјеци Козаре, желим вјеровати да је и друштвена клима на овим просторима то омогућила. Земље бивше Југославије помало се демократизују и готово све заклињу на антифашизам, као темељ свих идеологија које су настале послије распада Југославије. Тај потез се дуго чека - да се елите појединих народа извине и замоле за опроштај за злочине које су починили представници тих народа у Другом свјетском рату и у недавном рату на Балкану - рекао је Зафрановић раније за Срну.