latinica  ћирилица
02/03/2021 |  08:21 ⇒ 12:11 | Аутор: СРНА

Нови покушај развлашћивања Српске

Нова апелација бошњачких делегата у Вијећу народа Уставном суду БиХ, у којој траже испитивање уставности Закона о шумама, који је Српска донијела 2020. године, покушај је развашћивања Српске на свим нивоима, сматра професор Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић.
Амблем Републике Српске (фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Амблем Републике Српске (фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Према његовим ријечима, претходна искуства говоре да се може очекивати да Уставни суд ову апелацију прихвати.

- Такве одлуке не треба да се дешавају, јер према Дејтонском мировном споразуму, шуме и остало земљиште припада 49 одсто Републици Српској и о томе нема разговора - рекао је Поповић за Глас Српске.

Он је додао да је Дејтонски споразум - међународни споразум, те да је у хијерархији виши у односу на било коју одлуку Уставног суда.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић истакао је да овакав потез делегата није неочекиван јер бошњачки политичари не одустају од праксе да у сарадњи са страним фактором утичу и мијењају уставно уређење БиХ.

- Раније су то радили преко наметнутих одлука високог представника, а данас преко Уставног суда. И једно и друго нису акти демократије, јер знамо да се закони доносе у парламенту - рекао је Петковић.

Према његовим ријечима, БиХ је земља у којој се ствари морају ријешити договором и консензусом, а овакви потези Бошњака угрожавају помирење.