latinica  ћирилица
27/02/2021 |  19:51 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Прошлу годину у Рибнику обиљежиле инвестиције (ВИДЕО)

Прошлу годину у Рибнику су, упркос пандемији вируса корона, обиљежиле бројне инвестиције, највише се улагало у инфраструктуру.
Рибник - Фото: РТРС
РибникФото: РТРС

Уређен је центар општине и зграда основне школе, изграђено вишенамјенско спортско игралиште, општина је добила нови Ватрогасни дом и вртић. Из општинског руководства истичу да ће инвестициони циклус бити настављен, а све с циљем да се млади задрже у Рибнику.

Током читаве 2020. године Рибник је био велико градилиште. Центар општине готово у потпуности је реконструисан. Уређен је плато испред зграде општине укључујући и трг 9. јануар. Нови вањски изглед добила је Основна школа "Десанка Максимовић", а одмах поред изграђено је и модерно спортско игралиште, са специјалном подлогом.

Начелник општине Небојша Караћ истиче да је пројекат изградње игралишта рађен у сарадњи са Кабинетом предсједнице Републике Српске, а подлога за игралиште је донација Владе АП Војводине.

- Влада АП Војводине обезбиједила је подлогу, а ми смо преасфалтирали терен, ограду и трибине - каже Караћ.

Осим помоћи коју су добили од Владе и Кабинета предсједнице Српске, општина Рибник је у инвестиције уложила око 3,5 милиона КМ. Асфалтирано је око 10 километара путева и уређена је водоводна мрежа. Осим тога, у току је регистрација општинског Ватрогасног друштва.

Изградња Ватрогасног дома је завршена и у току је набавка неопходне опреме за рад ватрогасаца.

Ватрогасни дом изграђен је властитим средствима, а Влада Српске издвојила је 70.000 КМ за његово опремање. Ипак, најважнија инвестиција је изградња зграде вртића у Превији. Овај пројекат општина реализује у сарадњи са владама Србије и Српске. Осим вртића, у комплексу се налази и омладински дом, као и два општинска стана. Вртић би требало да почне с радом за мјесец дана, а томе се посебно радују родитељи.

Бројне инвестиције у плану су и за наредни период. Једна од њих је и уређење и стављање у функцију просторија некадашњег предузећа за конфекцију Рибничанке. Ту ће бити смјештени Дом културе, конференцијска сала и канцеларије.

- Има доста канцеларијског простора у који желимо да смјестимо све републичке институције које овдје имају своје канцеларије, како би били на једном мјесту. Свакако је план да у тим просторијама отворимо и мини штампарију - каже Караћ.

До сада реализованим, задовољни су и грађани Рибника, истичући да у ову општину вриједи улагати.

Грађани Рибника истичу и да су задовољни радом иституција. Циљ је да се становништво задржи на овим просторима, да се не гравитира даље према већим градовима.

Како истичу из општинског руководства, главни циљ је, управо, задржати младе у Рибнику. С тим у вези, ова општина је посљедњих година реализова и бројне пројекте из области развоја туризма, запошљавања и пронаталитетне политике.