latinica  ћирилица
27/02/2021 |  19:18 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Требиње добија затворени базен (ВИДЕО)

Послије 47 година од преузимања обавезе, предузеће Хидроелектране на Требишњици, као инвеститор, коначно би на јесен требало да преда на употребу затворени базен у Требињу.
Базен, Требиње - Фото: РТРС
Базен, ТребињеФото: РТРС

Споразум су 1974. потписала тадашња руководства предузећа и општине. Изградњу је успорила хаварија на објекту у изградњи из 2019. године.

До краја године у плану је да базен прими прве пливаче. Завршавају се радови на два пливалишта, системима загријавања, инсталацијама, опремању унутрашњих простора, уређењу прилаза и платоа. Степен завршености радова је око осамдесет процената. Олуја из фебруара 2019. успорила је изградњу за више од пола године.

- Град Требиње ће имати затворени базен, изградња ће коштати непуних дванаест милиона КМ, и то су релативно мала средства, с обзиром на значај затвореног базена за град, регију, али и читаву Републику Српску - истиче Гордан Мишељић, директор ЗП Хидроелектране на Требишњици.

У изградњи су коришћени најсавременији стандардии технологије. Осим два пливалишта, овај објекат имаће хотелски смјештај, ресторан, простор за рад новинарских и ТВ екипа, свлачионице и фитнес теретане. Укупно 9.500 метара корисног простора. Биће прилагођен за лица са инвалидитетом и реконвалесценте.

- Сва машинерија за топлотне пумпе је постављена, ових дана се постављају соларне плоче, тада се испитује и механизам за соларе, који ће, с обзиром да имамо много сунчаних дана, надомјестити да не користимо електричну енергију - каже Зоран Чучковић, директор ЈУ Базени Требиње.

Намјера је да се добије спортски објекат, који ће задовољити правила ФИНЕ, и све прописе за одржавање међународних такмичења и припрема спортских клубова.

Чучковић истиче да ће базен бити апсолутно самоодржив.

Мишељић је рекао да ће базен бити у склопу ЈУ Базени, односно Хидроелектране која ће га предати на коришћење граду Требињу.

Покренута је иницијатива да сви ученици школа у Херцеговини базен користе за извођење наставе физичког васпитања. Када буде завршен, уз два постојећа отворена базена, инвеститор ће испунити давно преузету обавезу према граду и становништву.