latinica  ћирилица
27/02/2021 |  16:52 ⇒ 16:59 | Аутор: СРНА

Петру Божовићу уручен "Добричин прстен"

Истакнутом глумцу и драмском умјетнику Петру Божовићу данас је уручена престижна глумачка награда "Добричин прстен", за животно дјело, саопштено је из Удружења драмских умјетника Србије.
Петар Божовић (фото: V. Danilov) -
Петар Божовић (фото: V. Danilov)

Божовић је 33. добитник "Добричиног прстена", а званично му је ту награду, коју је предсједник Удружења драмских умјетника Војислав Воја Брајовић назвао орденом, уручила колегиница са класе и бивши лауреат Светлана Бојковић.

Награда Божовићу уручена је у Народном позоришту Србије у Београду.

Образлажући одлуку жирија, који је ове године разматрао 13 кандидата за највише признање Удружења драмских умјетника, његов предсједница Вида Огњеновић навела је да је Божовића на свечано уручење, уз родбину и пријатеље, допратило више од 200 одиграних улога.

- Руска пословица каже да није живот што и поље прећи, а својим делом Петар Божовић говори да ни глума није што и поље прећи, него је лудачко истраживање свијета маштом, рањиви поход у лудило који се изводи голим животом, подухват непредвидивог исхода, несамјерљивог резултата и никада сасвим завршен . рекла је Огњеновићева.

Божовић се окупљенима кратко обратио шалом, цитирајући глумца Љубу Тадића који је говорио да "глумац када хоће нешто да каже, прво каже "Ја", преноси ТВ Н1.

Награда "Добричин прстен", коју Удружење драмских умјетника Србије додјељује од 1980. године, састоји се од златне копије прстена Добрице Милутиновића, у изради Златаре "Јокић" из Београда, и од уникатно осликане дипломе на пергаменту, рада академског сликара и сценографа Герослава Зарића.