latinica  ћирилица
27/02/2021 |  15:27 ⇒ 20:44 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Бићу присутан на Банији не само молитвом него и физички (ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је данас становницима Баније, страдалој у разорном земљотресу, да ће бити присутан на овом подручју, не само молитвом, већ и физички, те да му је намјера да се поправе и куће и помоћни објекти у којима људи држе стоку.

Његова светост је пренио становништву да Бог, можда, понекад понуди искушење људима да би кроз материјалну штету имали могућност да пробуде у себи оно што је људско, да превазиђу скученост, егоизам, затвореност и изађу у сусрет другоме и спознају да ће уједињени лако обновити материјалну штету.

Новоустоличени патријарх, који је за своју прву пастирску посјету изабрао Банију, напоменуо је да је Српска православна црква од појаве земљотреса до сада покушавала да буде уз људе којима је потребна помоћ.

- И то потпуно свјесни да је ријеч о првој помоћи и да заправо прави истински ангажмани тек предстоје. Наравно, на челу са владиком Герасимом, који је епископ горњокарловачки, и уз помоћ свих добрих људи, на почетку града Београда, успјели смо да саберемо одређена средства и обезбиједимо нешто више од сто контејнера - рекао је патријарх српски у обраћању становницима Баније.

Према његовим ријечима, људи се непрестано јављају и шаљу средства, па му је намјера да се поправе куће, али и помоћни објекти гдје људи држе стоку да би тако од свог труда нешто и зарадили.

- Оно што је за мене важно јесте да се и поред невоља са којима су људи овдје суочени, видјело да људи без људи не могу и да су људи људима потребни - рекао је патријарх Порфирије и додао се се само у заједништву може имати исконска радост и исконски мир.

Патријарх је најавио да ће, уз помоћ епископа Герасима, монаштва и волонтера, још више бити присутан на страдалом подручју и то не само молитвом и душом, него и физички.

Предвиђено је да Његова светост након завршетка посјета банијским породицама, на повратку у Загреб застане у бази Цивилне заштите Лекеник, гдје се очекује испорука два велика и четири мања контејнера, донација СПЦ и Амбасаде Србије у Загребу.

Из Српског народног вијећа су навели да је ова посјета наставак помоћи коју СПЦ упорно и несебично од првог дана након потреса шаље становницима Баније, усмјеравану управо из Митрополије загребачко-љубљанске, с чијег чела долази нови српски патријарх, а у координацији с хуманитарном иницијативом СНВ-а "Банија је наша кућа".