latinica  ћирилица
24/02/2021 |  16:58 ⇒ 18:56 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Важно што је српска кинематографија проговорила о Јасеновцу

Његова светост патријарх српски Порфирије оцијенио је да је значајно што је српска кинематографије први пут филмским шапатом проговорила о теми логора смрти Јасеновац.
Патријарх српски Порфирије (Фото: TV Hram) -
Патријарх српски Порфирије (Фото: TV Hram)

- Када је ријеч о Јасеновцу, у принципу, али и о филму "Дара из Јасеновца", не улазећи у артистичке аргументе и критеријуме, мислим да је важно и да је велика ствар да је први пут српска кинематографија проговорила филмским шапатом о нечему што је било прекривено маглом заборава, или се тенденциозно деценијама скривало - рекао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх је, послије састанка са предсједником Србије Александром Вучићем, рекао да је "изнад сваке политике и хладне фактографије, има сам сузну молитву, осећање молитве и поглед у небо пред свакако највећим српским стратиштем" и истакао да има и других стратишта српског народа.

Патријарх Порфирије оцијенио је да је веома битно да Јасеновац изађе из заборава, а да, у исто вријеме, не буде повод за злопамћење, него да свако завири у своје срце и, колико год је могуће, завапи ка Господу, да се нигдје и ни на ком мјесту ништа слично не догоди.

- За нас је Јасеновац не простор у којем се ми бавимо математиком, сабирањем и одузимањем, него простор у којем као црква, покушавамо скромно, али достојанствено, да организујемо мјесто молитве - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх је истакао да Јасеновац то већ и јесте јер тамо постоји манастир у којем монахиње сваког дана непрестано упућују молитве Богу за добро у читавом свијету и за све људе.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да Србија заједно са Републиком Српском ради на томе, а сада ће и убрзати, да се у Доњој Градини направи велико светилиште за највеће стратиште цјелокупног српског народа.

- Разговарали смо /о Јасеновцу/ наравно, ми заједно са Републиком Српском, и сад ћемо то да убрзамо, дали смо једној компанији за идејни пројекат, па сад другој, и гледамо како ћемо да урадимо то у Доњој Градини, да направимо велико светилиште за највеће стратиште целокупног српског народа - рекао је Вучић.