latinica  ћирилица
24/02/2021 |  15:03 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

СМ одлучио: Комисија за сарадњу, а не за интеграције са НАТО (ВИДЕО)

Савјет министара БиХ усвојио је данас Одлуку о формирању Комисије за сарадњу са НАТО, што је велика промјена с обзиром да је досадашњи назив имплицирао интеграцију у тај савез.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Једино је министар одбране Сифет Поџић био против те одлуке.

На сједници су усвојени амандмани предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије у вези назива ове комисије.

Први се односи на назив комисије, док у амандману два се наводи да ријечи "као и у вези са пријемом у пуноправно чланство НАТО савеза" треба да стоје ријечи "као и реализације обавеза из документа Програм реформи БиХ".

Такође, према амнадману предсједавајућег Савјета министара у члану 3 став 1, тачка Ц треба да стоји "Организује и руководи израдом годишњих докумената Програма реформи у оквиру сарадње БиХ и НАТО".

Члан 3, став 1, тачка Ф се брише и умјесто њега стоје ријечи сарађује са надлежиним ауторитетима из сједишта НАТО у Бриселу и НАТО штаба у Сарајеву у сврху адкеватне реализације обавеза.

Усвојен је Тегелтијин амандман према којем се ријечи "НАТО интеграцијски процес" бришу и умјесто њих треба да стоји "сарадња БиХ и НАТО-а", као и да ће Комисија у свом раду, по правилу, настојати да све одлуке и закључке доноси консензусом.

- У случају да се консезус не постигне Комисија одлучује већином гласова пристуних чланова, уз обавезу да су у ту већину укључени гласови најмање два представника сваког конститутивног народа, од чега је један глас предсједавајућег или замјеника предсједавајућег ове комисије из реда сваког од конститутивних народа - наводи се у усвојеном амнадману три.

У случају да се одлука или закључак не донесе у року од петнаест дана ни на тај начин, у другом кругу гласања приликом рачунања већине прописане у ставу 2 овог члана, потребан је глас предсједавајућег или замјеника предсједавајуећг ове комисије из реда сваког од конститутивних народа.

Извор: РТРС/СРНА

Повезане вијести:

Тегелтија: Усаглашен начин одлучивања у Комисији за сарадњу са НАТО

Додик: Сарадња са НАТО је прихватљива, а чланство не долази у обзир

Програм реформи не прејудицира рјешење за НАТО интеграције