latinica  ћирилица
24/02/2021 |  13:22 ⇒ 13:36 | Аутор: СРНА

Свеобухватно заштитити здравље на раду

Нацрт стратегије заштите здравља на раду представља први овакав документ у Републици Српској који се свеобухватно бави заштитом здравља радника, истакнуто је данас у Требињу на округлом столу који је организовао Савез синдиката Републике Српске.
Требиње - Шобат, Станковић, Тадић - Фото: СРНА
Требиње - Шобат, Станковић, ТадићФото: СРНА

Начелница Одјељења заштите на раду Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Владислава Тадић рекла је да је документ који је данас представљен прва стратегија заштите на раду у Републици Српској, за период 2021-2024. година.

- То је свеобухватан документ који се бави искључиво заштитом здравља радника, односно запослених код послодоваца са циљем да се унаприједи заштита и здравље, а да се смање повреде на раду било да је ријеч о лакшим, тежим или смртним повредама - рекла је Тадићева новинарима.

Она је подсјетила да у оквиру ресорног министарства постоји трочлана комисија за рад на терену, која утврђује испуњеност услова код послодаваца из области заштите здравља на раду, односно какво је стање из ове области.

Тадићева је навела да та комисија дјелује превентивно и едукативно, а не као инспекцијско тијело, већ се ка послодавцима иде са указивањем да унаприједе своје пословање кроз заштиту на раду како би заштитили здравље радника.

Ту је, додала је она, нарочито ријеч о млађем раднику, од 15 до 18 година, који не може бити на радним мјестима са повећаним ризиком, њихова радна седмица траје 40 часова, као и радницима старије животне доби да би се њихово здравље сачувало.

Међу захтјевима Савеза синдиката Републике Српске приликом доношења ове стратегије било је континуирано оспособљавање инжењера заштите здравља на раду и обнављање њихове лиценце, рекао је представник радне групе за израду стратегије испред Синдиката Никола Шобат.

Према његовим ријечима, неки од захтјева су били и увођење у наставне јединице у школама појма заштите на раду, као и да се покуша ријешити проблем професионалних болести кроз одређене институте.

- Указали смо да јавни регистар повреда на раду треба да буде тачан, јасан и доступан свим социјалним партнерима што до сада није био случај, поготово када имамо лакше повреде на раду - рекао је новинарима Шобат, који је и предсједник Синдиката медија и графичара и Удружења инжињера заштите здравља на раду.

Генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске Горан Станковић рекао је новинарима да је ово документ на коме је три године интензивно радио Савез синдиката Републике Српске.

- Желимо да кроз овај документ на бољи и квалитетнији начин уредимо ову област. Радили смо га заједно са Министарством рада и Унијом удружења послодаваца. Послије овога слиједи да се измијене законски прописи, а да све ово што смо донијели спроведемо у пракси - рекао је Станковић.