latinica  ћирилица
24/02/2021 |  13:19 ⇒ 13:22 | Аутор: РТРС

Филм "Сретен, заборављени вајар" на програму Докфеста у суботу

Од 25. до 28. фебруара у Комбанк Дворани у Београду одржаће се трећи Међународни фестивал документарног филма ДОК#3.
Филм "Сретен, заборављени вајар" - Фото: РТРС
Филм "Сретен, заборављени вајар"Фото: РТРС

Усљед епидемиолошке ситуације, публику очекује и једна новина. Поред редовног програма фестивала у салама, неки наслови наћи ће се и на онлајн платформи  www.mojoff.net.

Фестивал ће, 25. фебруара у Сали 6 Комбанк Дворане, отворити филм "Последњи и Први човек" , у режији познатог композитора Јохана Јохансона, који овим необичним документарцем прави монументални есеј о нашој предстојећој пропасти.

Филм визуелизује детаље бруталистичких споменичких комплекса насталих у Југославији између 1960. до 1980. година прошлог века, док слику прати нарација коју чита славна глумица Тилда Свинтон.

У оквиру главног програма наћи ће се још 10. филмских остварења, док ће фестивал и ове године представити селекцију дебитантских дугометражних документараца, ЕНТЕР ДОК, која ће бити такмичарског карактера. У селекцији ће се наћи два филма домаћих редитеља "Путовање" редитељке Александре Митрић Штифанић и филм "Сретен", заборављени вајар“ у режији Данијела Павловића а по сценарију Саше Берендике.

Сретен, заборављени вајар је филм о времену и животу човјека који је могао да уједини оно што је данас непомирљиво. Дете православног свештеника. љевичар по убјеђењу. Патриота по рођењу. Револуционар по гену. Младобосанац, русофил , париски ђак, српски националиста, левичар, крајишник, академик, модерни традиционалиста...

Пријатељ Мустафе Голубића, Ђакометија, Драгише Васића, Исидоре Данкан, Владислава Рибникара, Иве Андрића, Кристе Ђорђевић, брат народног хероја Младена Стојановића у Недићевој Србији... Филм је "извајан“ према мемоарима који бацају ново свјетло на турбулентна времена која су обликовала горштака и патриоту у "пјесника" међу вајарима.

Писац, ликовни теоретичар и критичар, оснивач Академије ликовних умјетности у Београду. Једна од најаутентичнијих личности српске ликовне, културне, па и јавне сцене у првој половини 20. вијека. Нажалост, само мали број људи у уским стручним круговима зна тек толико да је Сретен Стојановић аутор монументалних споменика попут оног: Карађорђу испред Храма Светог Саве на Врачару, Његошу испред Филозофског факултета у Београду...

Филм "Сретен, заборављени вајар" је на програму Докфеста у суботу 27. фебруара у 17:00.