latinica  ћирилица
24/02/2021 |  12:25 | Аутор: СРНА

Неуставне поједине одредбе Закона о прекршајима

Уставни суд Републике Српске утврдио је да поједине одредбе Закона о прекршајима Републике Српске нису у сагласности са Уставом Српске.
Уставни суд Републике Српске - Фото: РТРС
Уставни суд Републике СрпскеФото: РТРС

Из овог суда је саопштено да је утврђено да члан 191 став пет Закона о прекршајима Републике Српске није у сагласности са Уставом Републике Српске.

- Уставни суд је утврдио неуставност наведене одредбе, којом је прописано да ће се окривљени у поуци о правном лијеку подучити да се жалбом рјешење може побијати само у погледу изречене санкције, јер релевантне уставне одредбе свакоме гарантују право на жалбу против одлуке којом се рјешава о његовом праву или на законом заснованом интересу - наводи се у саопштењу.

С озбиром на то, наглашава се, Уставни суд је оцијенио да је законодавац оспореном одредбом требао дати окривљеном могућност побијања одлуке о прекршају из свих основа који су засновани на његовом правном интересу, а не само у погледу изречене санкције.

Уставни суд Српске није прихватио иницијативе за покретање поступка за оцјењивање уставности појединих одредаба Закона о легализацији бесправно изграђених објеката, Закона о премјеру и катастру Републике Српске, Закона о извршном поступку и Закона о социјалној заштити, као и оцјену одређених подзаконских нормативних аката.