latinica  ћирилица
24/02/2021 |  10:34 ⇒ 14:56 | Аутор: РТС

Кон: Појачан надзор у школама, нова сједница у петак

На данашњој сjедници Кризног штаба Србије нису усвојене нове епидемиолошке мере, али је јединствен став да се преко викенда мора нешто предузети, па ће одлука о томе бити донесена на наредној сједници штаба, у петак, рекао је епидемиолог др Предраг Кон.
Предраг Кон (фото: Танјуг / Слободан Миљевић) -
Предраг Кон (фото: Танјуг / Слободан Миљевић)

Кон каже да је јасно да се епидемијска ситуација погоршала и да треба појачати контролу како би се спријечило даље убрзано преношење вируса.

- У току састанка било је размјена мишљења, различитих ставова, али дошли смо до јединственог става да се преко викенда мора предузети нешто, а остављено је да се то искристалише и припреми приједлог који би у петак био усвојен - рекао је Кон новинарима након сједнице. 

Према његовим ријечима, неопходно је појачати контролу надзора и у школама.

- Појачаће се надзор оболијевања у школама, за сада немамо податке који указују на велики ризик. То је важно, јер су искуства из других земаља показала да се преношење дешавало у школама - рекао је члан Кризног штаба. 

Он је подсјетио да свака школа има могућност да, ако се у једној групи појаве два случаја заразе, цијела група прелази на онлајн наставу, односно то је у надлежности сваке школе и локалног завода на терену.

Епидемиолог је додао да су мхеста одакле се преноси инфекција ски-центри и зимовалишта. 

Кон: Ко се премишљао – вријеме је да се вакцинише

Без имунизације није могуће побиједити пандемију и онај ко се премишљао – вријеме је да се одлучи да се вакцинише, истакао је др Предраг Кон.

Он је подсјетио да колективни имунитет увијек зауставља пандемију и епидемију.

- То ће се десити и овог пута. Када зависи од брзине којом будемо спровели имунизацију. Ако чекамо природним путем да се то догоди, то ће потрајати - објаснио је он.

Кон је рекао да су веома оптимистичне прогнозе да до љета стекнемо колективни имунитет, али и да то није немогуће.

- Оно што треба сви да знају јесте да без имунизације неће успјети да се побиједи пандемија. Онај ко се премишљао вријеме је да се одлучи, да ријеши да се вакцинише, јер је то најзначајније у овом тренутку - подвукао је Кон.

Упитан за особе које су након добијања вакцине обољеле, Кон је указао на то да је вирус масовно у циркулацији и да може бити асимптоматских случаја, односно да неко ко нема тегобе дође на вакцинацију а да се оне накнадно појаве.

Може, додаје, и да се деси да се неко послије прве дозе, прије него што развије заштиту, инфицира.

Али, каже, утисак је да су такви случајеви благи и да нема тежих облика обољења.