latinica  ћирилица
24/02/2021 |  09:54 ⇒ 09:55 | Аутор: СРНА

За пет дана 12 пожара на отвореном

Министарство унутрашњих послова Републике Српске саопштило је да је у посљедњих пет дана у Српској евидентирано 12 пожара на отвореном, те да је у пожару у Котор Варошу једно лице смртно страдало.
Пожари у Херцеговини - Фото: РТРС
Пожари у ХерцеговиниФото: РТРС

МУП позива грађане да спаљивање корова и другог горивог материјала, приликом уређења имања, обављају само за вријеме повољних временских услова и на површинама које могу контролисати.

Из МУП-а подсјећају да је Законом о заштити од пожара забрањено паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре.

Овим законом дефинисана је казна од 100 КМ до 1.000 КМ за прекршај физичког лица које пали коров и други пољопривредни отпад, без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и не предузме све неопходне радње с циљем спречавања ширења ватре.

Из МУП-а напомињу да је неконтролисано спаљивање корова и остављање неугашене ватре без надзора при уређењу пољопривредних имања, чест узрок пожара.

С обзиром на то да у наредном периоду предстоји прољећно крчење и уређење пољопривредног земљишта, посебну опасност представља неконтролисано спаљивање горивог материјала у близини шумских комплекса и засада, наводи се у саопштењу.

МУП позива грађане да након спаљивања угасе остатке несагорене материје, како би се спријечило њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног горења и пожара.

У случају неконтролисаног ширења ватре потребно је одмах обавијестити ватрогасце на број 123, полицију на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112.

МУП ће у оквиру својих овлаштења предузимати законом прописане мјере против лица која су изазвала пожар и тиме угрозили животе и здравље људи и причинили материјалну штету, додаје се у саопштењу.