latinica  ћирилица
23/02/2021 |  22:23 ⇒ 23:20 | Аутор: РТРС

Сатлер: Потребна реформа Изборног закона (ВИДЕО)

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер рекао је за РТРС да је потребно реформисати Изборни закон у БиХ, али и видјети истински напор политичких лидера на рјешавању питања која дуго чекају договор.
Јохан Сатлер - Фото: РТРС
Јохан СатлерФото: РТРС

- Заиста постоји потреба за промјеном. Говоримо, прије свега, о изборним стандардима, о неким питањима која се гомилају већ 15 година, препорукама о изборним стандардима. Морамо размотрити питање бирачких одбора, потом који су то окрузи и границе изборних јединица и друга питања, како би се избјегли наводи о корупцији и крађи гласова, што су изузетно важна питања. Све је то дио другог дијела споразума о Мостару. Говорим о измјенама и допунама Изборног закона, када је ријеч о провођењу пресуде Уставног суда, али и техничким стандардима, пресудама Европског суда за људска права, предмету Сејдић и Финци и друго. Све су то питања за 2021. годину, која није изборна година и треба да се искористи за напредак - рекао је Сатлер.

Сатлер је похвалио напредак који је у протеклој години учињен у БиХ, а који се односи на постизање споразума о Мостару и раст подршке грађана уласку БиХ у ЕУ.

Споразум у вези са Мостаром, који је омугућио одржавање избора након којих је Мостар коначно добио градоначелника, навео је он, показује да је могуће остварити напредак и када су тешке теме у питању.

Сатлер је истакао да Европска унија очекује да види у БиХ ангажман по свих 14 кључних приоритета и напоре политичких лидера на рјешавању ових питања. Поручио је да ЕУ жели да види политичко лидерство на дјелу и спремност на компромис.

Он је навео да више од 80 одсто грађана жели да БиХ буде дио ЕУ, те да је то једини спољнополитички циљ о којем су сагласни сви.

Сатлер је позвао све званичнике да се снажније и брже ангажују у овим питањима, истичући да је, такође, потребан и већи ангажман грађана, поготово младих људи чији глас треба да се чује.

- У њиховом интересу је да ова земља буде функционалнија, али се бојим да ћемо наставити гледати одлазак младих - рекао је он.

Када је ријеч о Високом судском и тужилашком савјету, Сатлер је навео да грађани у БиХ најмање повјерења имају управо у правосуђе, да је више од 70 одсто њих незадовољно владавином права и овом облашћу. Додао је да од новог руководства ВСТС очекује да буде узор свима и да крене позитивним корацима.

Говорећи о Канцеларији високог представника у БиХ, Сатлер је поновио став да је постојање овакве институције у БиХ дугорочно некомпатибилно са чланством у ЕУ. Истакао је да је временом потребно смањивати овлаштења високог представника и ићи ка постепеном гашењу ОХР-а.