latinica  ћирилица
23/02/2021 |  18:52 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Припреме за прољећну сјетву (ВИДЕО)

Доласком љепшег времена, интензивиране су припреме за прољећну сјетву. Пољопривредне апотеке су добро снабдјевене репроматеријалом. Цијене појединих сјемена, ђубрива и дизел горива више су у односу на прошлу годину, па је већ сада извјесно да ће овогодишња сјетва бити скупља од прошлогодишње.
Почетак сјетве - Фото: РТРС
Почетак сјетвеФото: РТРС

У Семберији ће овог прољећа бити засијано 32,5 хиљаде хектара. Као и ранијих година, кукуруз ће заузимати највише површине и то 26 хиљада хектара.

Ових дана у пољопривредним апотекама забиљежене су гужве. Пољопривредници обезбјеђују репроматеријал како би на вријеме кренули у сјетву. Иако ће сјетва бити скупља, у односу на прошлу годину, кажу, све планиране оранице биће засијане.

- Сваке године сијем 150 дунума кукурузом. И ове године се приприпремамо за сјетву, репроматеријал само што није стигао, ђубриво сам наручио, а за сјемена траје одабир шта ћемо посијати - каже пољопривредник Петар Драгојловић.

За сјетву једног хектара кукуруза потребно је обезбиједити 1.400 КМ. Регресирано гориво јефтиније за 50 фенинга по литру, и овог прољеће смањиће тршкове сјетве и обраде ораница. Иако многи произвођачи још имају залихе поврћа, због проблема са пласманом у прошлој години, производњу неће смањити.

- Ове године планирали смо сјетву цвекле, бијелог лука, кромпира и краставца. Иако имамо залихе од прошле године, ипак ћемо сијати исто толико, на укупно 30 хектара - каже пољопривредник из Голог Брда, Миодраг Лазић.

Значајна ставка у трошковима је минерално ђубриво, чија цијена од децембра константно расте на тржишту БиХ, али и у окружењу, а диктирају је фабрике.

- Половином јануара почеле су да расту цијене и тако је и данас. Скоро сваке седмице помјера се цијена свих варијанти ђубрива. На примјер, Кан је у децембру био око 43 КМ, а сад је око 48-49 КМ - каже Станко Тадић из пољопривредне апотеке.

Скупљи репроматеријал неће угрозити обим и квалитет прољећне сјетве у Семберији. Узимајући у обзир значај ове производње, у Одјељењу за пољопривреду планирају нове мјере и већа издвајања за аграр.

- Издвајања из градског буџета за сектор пољопривреде износиће минимално шест одсто и на бази тих средстава можемо спровести мјере које смо планирали - каже Стефан Трифковић, начелник овог одјељења.

Уколико вријеме буде повољно за неколико дана почеће сјетва кромпира и грашка, а почетком априла и сјетва кукуруза.