latinica  ћирилица
23/02/2021 |  18:20 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Додик увјерен да ће Република Српска бити самостална (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик каже да Срби никад нису били свјеснији свог идентитета, и да то увјерење заснива на заједничким ставовима већине по питању прошлости, садашњости и будућности.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је, за МИС телевизију из Аустралије, рекао да је увјерен да ће Република Српска бити самостална и да има снаге да издржи сва политичка и економска условљавања у том процесу.

Додик каже да Срби свој снажан идентитет граде на свијести о великој жртви предака у Другом свјетском рату, што је показано и у филму "Дара из Јасеновца", као и на 28.000 Срба погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату. Каже да национално јединство јача и одбацивањем покушаја наметања колективне кривице за ратове и свијешћу о неприкосновености Републике Српске.

- Можда би се ми лакше помирили да имамо своју државу Републику Српску и да они имају своју. Вјероватно би се лакше помирили. Стрпани смо у Босну и Херцеговину и овдје се стално покушава обезбиједити доминација. Срби не желе доминацију. Желе само Републику Српску и ништа више - каже Додик.

Додик наглашава да стабилности Српске доприноси и одличан однос њеног руководства са функционерима Србије предвођеним предсједником Александром Вучићем.

- Вучић је имао највидљивије кораке практичне помоћи Републици Српској која се огледала и кроз подршку пројектима локалног развоја, али и кроз подршку санирању посљедицама пандемије, а ево сада и при набавци вакцина и у томе да наши љекари иду у Србију да се вакцинишу - истиче Додик.

Српски члан Предсједништва истиче да је Република Српска једина у БиХ стабилна и да из те снаге произлази и могућност да одбија повољене кредите ММФ-а кад ти аранжмани садрже политички уцјене.

Поручује да ће се Српска одупријети и притисцима које Бошњаци призивају од америчког предсједника Џоа Бајдена.