latinica  ћирилица
23/02/2021 |  16:15 ⇒ 16:16 | Аутор: СРНА

Требиње: Лапароскопске операције жучне кесе након годину дана паузе

Након годину дана паузе због епидемиолошке ситуације, лапароскопске операције жучне кесе поново се врше у Болници Требиње, која је једина здравствена установа у окружењу у којој се изводи тај оперативни захват.
Болница Требиње - Фото: РТРС
Болница ТребињеФото: РТРС

Лапараскопске операције жучне кесе врше се на Одјељењу за хирургију са ортопедијом Болнице Требиње, саопштено је из ове здравствене установе.

- У Болници Требиње програм лапароскопских операција смо започели прије неколико година и он се одвија без икаквих већих компликација и проблема, на задовољство свих до сада оперисаних, захваљујући стручњаку из ове области, специјалисти опште и лапароскопске хирургије, љекару Горану Васићу из Клиничко-болничког центра "Др Драгиша Мишовић - Дедиње" из Београда - наведено је у саопштењу.

Из Болнице Требиње су нагласили да Васић овај програм води заједно са хирурзима ове здравствене установе, на челу са начелником Одјељења за хирургију са ортопедијом доктором Владом Рашевићем, као и да сви хирурзи Болнице активно учествују и теже ка томе да самостално започну извођење лапароскопских операција.

- Требињска болница је једина у окружењу која на овакав, јединствен начин, изводи лапароскопске операције жучне кесе, а све захваљујући Васићу, који је нашим пацијентима омогућио да ова такозвана минимално инвазивна хирургија код нас буде још минималнија - наведено је у саопштењу.

У саопштењу је истакнуто да је Васић учинио промјену у начину рада и довео до унапређења које се огледа у значајно лакшем постоперативном току и опоравку оперисаних пацијената.

- Пацијенти устају одмах четири часа након завршене операције и могу самостално да се крећу, што је веома важно за брз опоравак. Болови након операције су минимални или их готово нема. Оперисани немају дрен након операције. Не дају се рутински антибиотици ни у болници, ни код куће - навели су из Болнице Требиње.

Пацијенти буду отпуштени из болнице сутрадан након операције, а код куће уопште није неопходно лежање и мировање већ, напротив, Васић инсистира на свакодневном кретању без икакве забране за било коју врсту физичке активности и напора.

- Примаријус Горан Васић каже да је могуће и подизање терета без икаквог страха да ће се појавити постоперативна кила, захваљујући управо том унапређењу у раду које се одвија у нашој болници - наведено је у саопштењу.

Из Болнице Требиње напомињу да се лапароскопска операција изводи кроз четири тачке на стомаку и нема свакодневног превијања.

- Одржавање личне хигијене, туширање, могуће је јер су ранице заштићене посебним малим фластерима којима вода не смета. На прву и једину контролу се долази за седам дана, када се скидају ти фластери који су преко раница и уклања се једини конац са коже. Никакво даље превијање није неопходно - истакнуто је у саопштењу.

Када је ријеч о исхрани пацијената, из требињске болнице кажу да се свим пацијентима објасни да нема апсолутно никаквих забрана од првог дана након операције што се хране тиче.

- Сва храна смије, може и потребно је да се уноси, без икаквог изузетка и забране. Сви пацијенти који су оперисани кажу да се осјећају одлично и да су много срећни што су имали могућност да се подвргну оваквом виду минимално инвазивне операције - навели су из Болнице Требиње.

Из Болнице Требиње кажу да ће примаријус Горан Васић и у наредном периоду заједно са хирурзима ове здравствене установе обављати лапароскопске операције у тој болници.

У саопштењу је истакнуто да су се до прије годину дана, односно до почетка епидемије вируса корона, лапароскопски оперативни захвати у Болници Требиње вршили мјесечно.

- Операција камена у жучној кеси је иначе најчешћа операција у хирургији код нас, али и свијету - напоменули су из требињске болнице.