latinica  ћирилица
23/02/2021 |  14:31 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

Јујић: Влада чврсто опредијељена за модернизацију јавне управе

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић рекла је да је Влада Српске чврсто је опредијељена за модернизацију јавне управе која ће почивати на владавини права, отворености и транспарентности, професионалности, ефикасности и одговорности.
Јујић и Сатлер (фото: Влада Српске) -
Јујић и Сатлер (фото: Влада Српске)

Током састанка у Бањалуци са са шефом Делегације ЕУ у БиХ и специјалним представником ЕУ Јоханом Сатлером, Јујићева је рекла да је спремност Владе за реформу јавне управе исказана кроз усвајање стратешких докумената.

Она је напоменула да су то Стратешки оквир за реформу јавне управе, за период од 2018. до 2022. године и Акциони план 2020-2022. године и подсјетила да у наредном периоду слиједи израда сета законских рјешења у области јавне управе, а у складу са СИГМА принципима, наводи се у саопштењу ресорног министарства.

Представници Министарства финансија Републике Српске истакли су да је у завршној фази израде Стратегија управљања јавним финансијама Српске за период од 2021. до 2025. године, којом ће бити јасно дефинисани правци реформи у области јавних финансија и заокружен систем унапређивања фискалне одговорности и дугорочне фискалне стабилности Републике Српске.

Представници ЕУ су истакли да је усвајање стратешког оквира за управљање јавним финансијама на нивоу цијеле БиХ важно и у контексту повлачења средстава претприступне помоћи ЕУ.

На састанку је заједнички закључено да је успостављање свеобухватних и добро организованих јавних финансија један од услова за успјешне процесе реформи и даљи развој свих сектора друштва.

Министар управе и локалне самоуправе Српске Сенка Јујић и представници Министарства финансија Српске одржали су данас састанак са шефом Делегације ЕУ Јоханом Сатлером о реализацији процеса реформе јавне управе, те о реформским процесима и реализацији Програма економских реформи за период од 2021. до 2023. године.