latinica  ћирилица
23/02/2021 |  14:28 | Аутор: СРНА

Поднесено више од 200 захтјева за подстицај за повећање плата

Привредни субјекти који су повећали плате имају могућност да до истека рока, 1. марта поднесу захтјев за наведени обрачунски период путем апликације "е-подстицај" која се налази на сајту Министарства привреде и предузетништва.
Бројање новаца - Фото: РТРС
Бројање новацаФото: РТРС

Када је ријеч о пристиглим пријавама, наводе из Министарства, ријеч је о правним лицима и предузетницима који запошљавају укупно 14.641 радника, а подстицај је тражен за 6.813 радника.

- Службеници министарства су у сарадњи са Пореском управом Српске приступили провјери испуњености услова за остваривање права на подстицаје, а по истеку рока за пријаву биће обрађени сви пристигли захтјеви и након издавања рјешења ће бити реализована исплата подстицајних средстава - истиче се у саопштењу.

Из Министарства подсјећају да право на подстицајна средства имају привредна друштва и предузетници, који су повећали плате запослених у односу на почетну плату из марта 2019. године, а испуњавају опште и посебне услове Закона о подстицајима у привреди Републике Српске.

Измјеном и допуном закона уведена је могућност да привредни субјект може остварити право на подстицај и за раднике са којима је засновао радни однос и послије марта 2019. године.

Поменутим законом предвиђена су подстицајна средства за повећање плате радника запослених у привредним субјектима у два обрачунска периода, од којих један траје од 1. јануара до 30. јуна, а други од 1. јула до 31. децембра у једној календарској години.

Уколико је почетни износ плате радника већи од 550 КМ, појашњавају у Министарству, привредни субјект остварује право на новчана средства у износу који одговара 70 одсто вриједности од плаћених доприноса на повећање плате.

- Уколико је почетни износ плате радника једнак или виши од најниже плате у Српској, али не прелази износ од 550 КМ, привредни субјект остварује право на новчана средства у износу који одговара 30 одсто вриједности од плаћених доприноса на повећање плате - наводи се у саопштењу.

Привредним субјектима у Српској је, у складу са Законом о подстицајима у привреди Српске, током прошле године исплаћено укупно 8.035.997 КМ на име подстицаја за повећање плата радника.