latinica  ћирилица
23/02/2021 |  14:14 ⇒ 20:02 | Аутор: СРНА

Илић-Ђурђевић: Подршка свим одлукама у интересу грађана (ВИДЕО)

Интерес скупштинских већина у Бањалуци и Бијељини јесте да буду подржане све одлуке које су у интересу грађана, те да о њима постоји консензус свих политичких субјеката, поручили су предсједници бањалучке и бијељинске Скупштине града Младен Илић и Александар Ђурђевић.
Бањалука - Илић - Ђурђевић - Фото: СРНА
Бањалука - Илић - ЂурђевићФото: СРНА

Илић и Ђурђевић су послије састанка у Бањалуци нагласили да скупштинске већине у овим градовима неће ни кочити ни успоравати, већ ће бити подршка свим добрим и квалитетним иницијативама.

Они су нагласили да су неопходне и измјене Закона о локалној самоуправи.

Илић је рекао да су на данашњем састанку договорени наредни кораци када је ријеч функционисању парламената Бањалуке и Бијељине и сарадњи два највећа града у Српској.

- Бијељина и Бањалука су регионални центри, свакако да се много ствари управо заснива и зависи од рада скупштина ових градова и сигуран сам да ћемо овакву врсту одговорности на најбољи могући начин оправдати у наредном периоду - изјавио је Илић.

Према његовим ријечима, политичка ситуација у Бијељини и Бањалуци је слична, напоменувши да је законодавна власт на једној, а извршна на другој страни политичког блока.

- Међутим, као што сте видјели, скупштинске већине и у Бањалуци и Бијељини су позвале на сарадњу и нормалан однос и функционисање унутар градских управа и на тај начин пружили руку сарадње у наредном периоду, у најбољем интересу грађана како Бијељине и Семберије тако и Бањалуке и свих људи који у њој живе - нагласио је Илић.

Он каже да је разговарано и о измјенама Закона о локалној самоуправи које се очекују у наредном периоду, те приједлозима како оне требају да изгледају.

- Вјерујем да ћемо у наредних неколико мјесеци откочити оне потенцијалне проблеме са којима ће се сусрести градови који имају овакву врсту комбинације извршне и законодавне власти и на тај начин обезбиједити даље функционисање градова који требају да буду окосница и стуб привреде Српске - нагласио је Илић.

Ђурђевић је рекао да је кохабитација сама по себи тешка, а постоји у Бијељини и Бањалуци, али и у још десетак локалних заједница у Српској.

- Постоји потреба измјене Закона о локалној самоуправи. При том не мислимо да треба фаворизовати било законодавну било извршну власт, већ предвидјети неке механизме и кораке који се могу предузети у оваквим ситуацијама- појаснио је он.

Ђурђевић је истакао да и у Бањалуци и Бијељини тренутно не постоје начелници одјељења који обављају своје радне задатке.

- Са друге стране, градоначелник нема могућност да својом одлуком именује начелнике одјељења нити друга лица која могу обављати те послове. Тешко је да ће у таквој ситуацији бити могуће направити значајнији искорак - каже Ђурђевић.

Када је ријеч о кохабитацији, Ђурђевић је рекао да она није пријатна ни лака.

- Не морамо се политички слагати и бити на истој страни, али морамо наћи најмањи заједнички именилац да доносимо одлуке које су у интересу свих суграђана - навео је он.

Илић и Ђурђевић су истакли да су разговарали и о изградњи ауто-пута који ће спојити Републику Српску и Србију, односно Бањалуку и Бијељину са Београдом.

Они су истакли да је то један од најважнијих пројеката у Републици Српској, те да ће значити развојну шансу и успостављање економског и "коридора живота" за грађане Српске и Србије.