latinica  ћирилица
23/02/2021 |  13:09 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Шеранић-Сатлер: Подршка процесу вакцинације и од ЕУ

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић истакао је да је завршена вакцинација запослених у ковид одјељењима у здравственим установама у Републици Српској, те да се очекује долазак нових количина вакцина, како би се наставио процес вакцинације против ковида 19.
Шеранић и Сатлер (фото: Министарство здравља и социјалне заштите РС) -
Шеранић и Сатлер (фото: Министарство здравља и социјалне заштите РС)

Шеранић је током састанка са шефом Делегације Европске уније у БиХ Јоханом Сатлером у Бањалуци нагласио да Република Српска у наредним фазама вакцинације планира да примијени протоколе организације који се већ успјешно користе у Србији.

Шеранић је захвалио Сатлеру за донације у медицинској и заштитној опреми које је у протеклих годину дана ЕУ упутила здравственом систему у Републици Српској, подсјетивши да су оне дистрибуисане болницама и домовима здравља.

На састанку је било ријечи и о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.

Шеранић је оцијенио да су тренутни индикатори епидемије добри, те је изразио наду да ће се, уз вакцинацију, бити у прилици да се епидемија још боље контролише у току ове године.

Сатлер је поручио да је пандемија вируса корона један од највећих изазова са којим се суочава како читав свијет, тако и БиХ, те да је проактиван и координисан приступ у глобално отежаним околностима дјеловања пријеко потребан.

Он је подсјетио да је ЕУ од почетка пандемије издвојила седам милиона евра помоћи у виду медицинске опреме здравственим установама у БиХ, укључујући здравствене установе Републике Српске.

Саговорници су се сагласили и да ЕУ може пружити значајну подршку процесу вакцинације омогућавајући набавку дијела потребне опреме и вакцина, те да Република Српска може да рачуна и на такву подршку.