latinica  ћирилица
23/02/2021 |  09:19 ⇒ 14:47 | Аутор: РТРС

Певуља: Језик је кључно обиљежје националног идентитета (ВИДЕО)

Језик је кључно обиљежје националног идентитета. Народи се разликују по језику, а писмо је у односу на језик секундарно. Наш језик се у прошлости водио на више писама, глагољици, па ћирилици, али језик је увијек био српски, истакао је Душко Певуља, професор са Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Душко Певуља - Фото: РТРС
Душко ПевуљаФото: РТРС

- Када је у питању језик, национални идентитет, нажалост немамо довољно људи, стручњака, а и оних које имамо не желе да говоре на ту тему. О језику треба говорити цијеле године, а не само на дане језика. Прича о језику има смисла, ако је саставни дио школског система, ако је као тема у врху политке, одговарајућих министарстава. Дог год не буде тако, други ће нас "прескакати" у том смислу - нагласио је Певуља.

Певуља је нагласио да очување језика дуг и мукотрпан посао.

- Ми у комуникацији правимо грешке, и то је природно. И сви који се користимо српским језиком, осуђени смо да користимо услуге језичких правописа, јер језик је жива материја. Заборавили смо дивну пословицу "Проговори, па да видим колико вриједиш", што само говори да је општа писменост на јаком ниском нивоу. Ту је важна школа, и опредјељење да се кроз школски систем, који нажалост изостаје, прича о српском језику - истакао је Певуља.

Он се осврнуо и на тзв. "босански језик", или неку његову варијанту.

- "Босански језик" не постоји. То је проименована варијанта српског језика. То је научна чињеница од које никада не треба да одступамо. Исто тако и "бошњачки језик". Наши политичари кажу може "бошњачки", а не "босански језик". Не може ни једна ни друга варијанта, јер тај језик не постоји - категорички је потврдио Душко Певуља.