latinica  ћирилица
22/02/2021 |  16:12 ⇒ 16:39 | Аутор: РТРС

Срђан Ђоковић објаснио зашто Запад не воли Новака, споменуо и "Дару из Јасеновца"

Отац најбољег свјетског и српског тенисера Новака Ђоковића, Срђан Ђоковић, осврнуо се на велики успјех свог сина, који је дошао до девете титуле на Аустралијан опену, а укупно 18. на Гранд слем турнирима.
Срђан Ђоковић (фото: Зорана Јевтић) -
Срђан Ђоковић (фото: Зорана Јевтић)

- Ово је доказ да ништа није немогуће, испричао сам више пута ту причу, али ћу је поновити, јер смо одгајали Новака у најтежем периоду у Србији, када је било бомбардовање, живјели смо његов живот 15 година и на крају се исплатило, јер је он радан, вриједан, представник свог народа у свијету, патриота и најбољи спортиста убедљиво на свијету, не тенисер, већ спортиста, јер је четири пута проглашаван у посљедњих десет година за најбољег спортисту. Долази из Србије, намучене бомбародвањем и санкцијама... - емотивно је почео Срђан, који се затим надовезао на опаске Миломира Марића да западни свијет жели да Ђоковића спријечи да постане најбољи свих времена.

- Коначно се неће прекинути, јер они морају да схвате да је Новак коначно најбољи тенисер свих времена и мораће то да прихвате, јер је то факат, а долази из Србије.

Упитан је и како се то промијенило, да Новак, који је раније био пословичан у говорима, сада се шали са противницима, каже им да чекају неколико година на пехар.

- Што је старији све више личи на мене - гдје ће крушка, него испод крушке? Ти млади тенисери који долазе су фантастични, на челу са Медведевом, Рубљовим, Циципасом, Зверевом... већина њих је из нама пријатељске Русије, није више само тај западни свијет, већ и источни православни свијет... и Кинези су почели масовно да играју, шири се тај прелијепи спорт, и западњаци морају да схвате да и ми знамо нешто у животу, нарочито да знамо да ударамо ту лоптицу, а прије свега да прије ударања размислимо гдје можемо да пошаљемо ту лоптицу. Мислили су да се то никад неће промијенити, али на њихову жалост јесте са Новаком, а ево сада и читава најезда великих сјајних младих руских тенисера - рекао је Срђан, па се надовезао конкретно на Медведева.

- Медведев је фантастичан тенисер, сјајан је, биће велики шампион, али мораће да сачека да Новак, Надал и Федерер окаче рекет о клин. У ствари, њих тројица су помогли један другом да буду бољи тенисери.

- Новак зна кроз шта смо прошли као породица, увијек им помаже, а немајући подршку из те велике тројке, то је борба прса у прса њега самог и свих осталих са друге стране. А он се не бори за себе и своје интересе, већ за тенисере који једва склапају крај са крајем. Ми снимамо нешто о свим Новаковим лијепим манирима током члитаве каријере, како се поздрави са противником, какав је према домаћину, како пружа руку и љуби противника када изгуби. Који то спортиста то ради? Ријетко који, а никад није добио награду за фер плеј, а знате колико Федерер има таквих награда - петнаестак.

Новак је за 98 одсто људи у Србији као члан породице

- Мислим да је Новак резултатима, својим понашањем, односом према свакоме, показао да ми нисмо најгори на свијету, да смо дио велике цивилизације, он је члан сваке нормалне породице у овој земљи, а таквих је сигурно 97 одсто, оних 2-3 одсто, под знацима навода "космополита" исфрустрираних, набијеђених, прозападно оријентисаних, њима се ни не обраћам, Он је мом покојном оцу продужио живот за неколико година, знали су га на Бањици гдје је живио "деда Ноле". Иако је био тешко болестан, једва је чекао његове мечеве и продужио живот за неколико година. Тако је са многим мојим пријатељима који су ми рекли да је тако и у његовој кући. Он је старим људима направио бајку од живота, и рекао им да не треба да оду на онај свијет, већ да сачекају још једно годину-годину и по дана и Новак ће у сваком статистичком податку бити најбољи на свијету, као што јесте сада.

"Запад је продужио агонију, која траје већ 10 година, боље да се предају и признају да је Новак најбољи"

- Па што нисте пустили то, пустите да видите шта су радили њих двојица и како им је опроштено. Не да им је опроштено, него се није ни обраћала пажња на то. А како су Новаку. То је био једини начин да га спријече, али морају да схвате да не постоји шанса да га спријече. Али само су продужили своју агонију. Агонија траје већ 10 година и продужили су још годину дана, умјесто да се лијепо предају и да схвате, Новак је најбољи на свијету. Само преносите оно што јесте. Новак је неупоредив.

Новак тешко подноси неправду и нападе на њега

- Тешко подноси, наравно. Па како кад све ради супротно и не даје повода никоме да се тако понаша према њему, али то је једноставно тако, тако се понашају и према нама као земљи, тако и према њему као појединцу. Ево и сада ова ужасна прича, о овом филму Гаге Антонијевића ("Дара из Јасеновца", прим. аут.) показује како ми имамо страшно проблема са свим и свачим, и свако од тих људи око нас има неки проблем са нама. Зашто је то тако, не знам, вјероватно зато што никога нисмо нападали и само смо се бранили.

Зашто Новак није главна вијест на насловним странама домаћих новина, него само нека зла и лоше ствари?

- И то су му замјерили. Ма стално нешто не ваља. И ви новинари у Србији запитајте се када ћете имати такво чудо као Новака. Тешко? Зашто га не величате и славите, кроз његов лик и дјело - погледајте ово, ви новинари треба да се запитате, ви у ствари генеришете јавно мњење и то је оно што се тражи од вас. Али сва зла и наопака на насловној страни, а успјеси се стављају по страни. Ваљда ће се промијенити нешто, знаш кад бих ја дозволио да ми неко каже "ајде ради ово, ради оно"... Зашто преносите те ружне вијести које изјављују новинари из Енглеске, зашто их преносите у нашим медијима, они нека раде шта хоће, ми радимо о шта хоћемо. Када ћете код њих да читате нешто лоше што ми пишемо о њима?

Ррђан Ђоковић подсјетио је и на понуде да Новак постане Енглез, које су упућиване прије петнаестак година.

- Они су хтјели да споје Новака и Мареја, али у разговору са нашом дјецом, апсолутно нико није био за то да одемо из Србије и промијенимо наше држављаноство. Ми смо Срби, православци, вјерујемо у нашег Бога, Светог Василија Острошког и све оно што он представља.

Срђану је предочено да у Аустралији, ипак публика воли Новака.

- Воле га сви нормални људи у свијету. Јесте се запитали зашто најбоље игра у Кини? Тамо осјећа љубав, праву љубав, они га тамо стварно воле. Он је рекао "Тата, Бата Живојиновић и ја смо најпознатији људи у Кини". Тамо га воле без задршке, оно што на западу није доживио, нити ће доживјети. Они мисле да само они постоје, али они су само једна петина свијета. Кина, Индија, Русија, Бразил, Африка, он је свуда божанство - рекао је Срђан, испричавши анегдоту једног српског министра.

- Један наш министар је био на Самиту несврстаних, сједио је међу неколико младих Африканца, питају "Одакле си," он каже из Србије, па помиње бившу Југославију и Тита, они не знају. Каже онда "Ми смо из земље Новака Ђоковића". До краја Самита неколико наредних дана је био главна звијезда тамо. Свијет чак и унутрашњости Африке препознаје, због његовог односа према свима.

Срђан очекује ускоро рушење вјечног Гранд слем рекорда, најкасније за годину и по дана.

- У наредних годину, годину и по дана, биће најбољи у свим статистичким параметрима. И када оде у пензију врло брзо, шта год да буде радио, чиме год да се буде бавио, биће исто толико успјешан као и у тенису. Он је српско злато које ће се тек брусити.

- Он је послат од Бога људи, у најгоре вријеме по српски народ и Србију, јер је показао да смо ми нормалан народ, да нисмо убице и дивљаци, не смијем ни да кажем оно што све знам, од кога су свих потекли и гдје је све Србија била и излазила, јер то Боже мој, мораш да ћутиш да не би изазвао бијес тамо неких стручњака који прекрајањем историје себи дају за право да се понашају тако како се понашају према Србији.

Извор: Курир/ТВ Хепи