latinica  ћирилица
22/02/2021 |  15:27 ⇒ 20:10 | Аутор: СРНА

Научнотехнолошки парк кључан за истраживачки развој (ВИДЕО)

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио да је изградња научнотехнолошког парка у Бањалуци један од кључних пројеката за научноистраживачки развој у Српској.
Рајчевић и Гајанин (фото: Youtube / Srđan Rajčević) -
Рајчевић и Гајанин (фото: Youtube / Srđan Rajčević)

Рајчевић, који је са ректором Универзитета у Бањалуци Радославом Гајанином данас посјетио локацију у оквиру студентског града гдје би требало да буде изграђен објекат научнотехнолошког парка, навео је да би овај објекат требао да буде изграђен у наредних годину и по дана.

- Циљ је да изградњом научнотехнолошког парка Република Српска и Бањалука добију једну централну локацију на којој ће се окупљати студенти и научници, истраживачи и млади предузетници. Идеја је и да око тог парка створимо један нови систем који ће бити заснован на модерном предузетништву, дигиталном предузетништву и на развоју нових дигиталних технологија - изјавио је Рајчевић.

Он је додао да је Универзитет у Бањалуци кључни партнер Министарству у овом пројекту.

- Ми ћемо у сарадњи са Развојним програмом УН, као другим партнером, да приступимо изради самог пројектног плана и након тога улазимо у финансијске аранжмане - навео је Рајчевић.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин истакао је да је од посебног значаја што би научнотехнолошки парк требао да буде изграђен на подручју универзитетског града.

- Ми смо јако заинтересовани за такво нешто, дуги низ година покушавамо наћи начин за изградњу научнотехнолошког парка који би служио и Универзитету, али и свим компанијама које су високотехнолошке - за развој нових пословних идеја - рекао је Гајанин.