latinica  ћирилица
21/02/2021 |  11:03 | Аутор: СРНА

Кукољ: Ширити свијест о страдању Срба од усташких зликоваца

Предсједница бањалучког Градског удружења логораша Другог свјетског рата Добрила Кукољ изјавила је да је филм "Дара из Јасеновца" потресан за некадашње логораше јер су кроз њега све поново преживљавали, али и апеловала на српске умјетнике и научнике да допринесу ширењу свијести о страдању Срба од усташких зликоваца.
Добрила Кукољ - Фото: РТРС
Добрила КукољФото: РТРС

- Гледали смо поново сцене кроз које смо прошли. Филм је потресан за све који су то преживјели и били свједоци тог кобног времена, преживљавајући тортуре и голготе од усташких злотвора и зликоваца - рекла је Кукољева Срни.

Кукољева каже да се атмосфера коју су преживљавали логораши Јасеновца не може описати до краја, те да су логораши задовољни што су доживјели да се сними филм "Дара из Јасеновца".

- Дара је била једна од нас, једна од жртава, а свако од нас је имао своју судбину - рекла је Кукољева.

Кукољева је апеловала на српске умјетнике и научнике да се ухвате у коштац са овом великом темом и допринесу ширењу свијести о страдању српског народа од усташких зликоваца.

- Надамо се да ће овај филм ући у историју као први у низу филмова који ће услиједити на ову тему - рекла је Кукољева.

Кукољева је у име Градског удружења логораша Другог свјетског рата изразила захвалност редитељу филма Предрагу Антонијевићу, који је први успио да "пробије лед" и сними овакав филм те отвори пут за нова снимања.

Филм "Дара из Јасеновца" редитеља Предрага Антонијевића приказн је синоћ на РТС-у и РТРС-у.