latinica  ћирилица
09/02/2021 |  08:33 ⇒ 08:35 | Аутор: СРНА

У Србију стигло још 50.000 руских вакцина

Нових 50.000 руских вакцина "Спутњик" допремљено је рано јутрос у Србију авионом "Ер Србије".
Вакцине „Спутњик В“ (фото:Sputnik / Оливера Икодиновић) -
Вакцине „Спутњик В“ (фото:Sputnik / Оливера Икодиновић)

Вакцине су, по допремању на аеродром "Никола Тесла", транспортоване у Институт "Торлак", одакле ће бити дистрибуисане центрима за вакцинацију широм Србије.

Утовар вакцина у авион, на аеродрому "Шереметјево" у Москви, надгледао је министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић, који је истакао да се односи Србије и Русије налазе на највишем нивоу у историји, саопштено је из ресорног министарства.

- Ниједна земља у Европи није добила оволико вакцина из Русије колико је добила Србија. У овом тренутку, када се и сама Русија суочава са потешкоћама да дистрибуише довољно вакцина по својим регионима, она помаже братској Србији и шаље вакцине када су нам најпотребније - рекао је Поповић.

Поповић је навео да је управо ово најчвршћи доказ братских односа двије земље и најбољих личних односа предсједника Србије Александра Вучића и Русије Владимира Путина.

- Вакцина је данас вреднија од злата. Вакцине су нам важне за очување здравља и живота људи, али су и за економију и враћање нормалном животу - истакао је Поповић, који је уједно и копредсједник Међувладиног комитета за сарадњу Србије и Русије.

Он је оцијенио да, са наставком вакцинације овим темпом, Србија може прва да побиједи пандемију, да настави да јача економију и привлачи инвестиције и учврсти улогу економског лидера у овом дијелу Европе.