latinica  ћирилица
06/02/2021 |  18:31 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Произвођачи малина незадовољни (ВИДЕО)

Произвођачи малина из Братунца, Сребренице и Милића незадовољни су због најављене висине премије за прошлогодишњи род ове воћне врсте, а која би требала да износи 10 пфенига за килограм.
Берба малине - Фото: РТРС
Берба малинеФото: РТРС

Из Удружења малинара "Вила-мет" кажу да је прошлогодишњи род подбацио за 50 одсто, и да су и поред добре откупне цијене од око 3 и по марке, остали на нули.

Прошлогодишња цијена малина била је добра, али је род подбацио тако да премија од 10 пфенинга по килограму неће стимулисати производњу за наредну годину. Новца, кажу произвођачи, неће бити довољно ни за финансирање прољетњих радова.

Из министарства пољопривреде данас нисмо добили коментар. Зато су из удружења малинара регије Бирач истакли да у Средњем Подрињу више од 1500 домаћинстава живи искључиво од малинарства, додајући да су премије мале.

Истовремено, потражња за малином на свјетском тржишту све је израженија. У Србији , у ариљском крају, хладњачари нуде уговоре са цијеном од 2,15 евра по килограму.

И из сребреничке хладњаце најављују да ће овогодишња цијена бити добра јер је малина изузетно тражена.

Малинари средњег Подриња најавили су да ће упутити захтјев и локалним заједницама да би се из општинских буџета такође издвајала подстицајна средства за производњу јагодичастог воћа.