latinica  ћирилица
28/01/2021 |  19:13 ⇒ 29/01/2021 | 01:35 | Аутор: РТРС

Шта се крије иза изјаве Станивуковића? (ВИДЕО)

Лапсус, незнање или политичка намјера и увјерење? Гостујући на једној приватној телевизији у Београду градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, између осталог, рекао је да се Република БиХ састоји од два ентитета.
Драшко Станивуковић - Фото: Screenshot
Драшко СтанивуковићФото: Screenshot

У СНСД-у кажу да је недопустив иступ Станивуковића који Босну и Херцеговину назива републиком. Подсјећају да се тако називала као творевина ратног лидера муслимана Алије Изетбеговића. Реаговали су и из Организације старјешина ВРС. Кажу да би један функционер из Републике Српске требало да зна статус БиХ.

- Желим да вјерујем да је Станивуковић употријебио тај појам из незнања, а не из политичке намјере или увјерења. БиХ је назвао републиком, што је творевина Алије Изетбеговића. Ипак, ако се налазиш на јавној функцији твоје незнање плаћају грађани - каже Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

Из Организације старјешина Војске Републике Српске сматрају да би неко ко је градоначелник Бањалуке требало да зна да БиХ већ скоро 30 година није Република.

- Недопустиво је да функционери града Бањалука не знају уставотворни положај земље у којој живи и земаља у окружењу. Хоћу да вјерујем да је то резултат не незнања, већ лапсус - каже Слободан Жупљанин, потпредсједник Организације старјешина.

А из четрдесетоминутног интервјуа Станивуковића, реченицу у којој је за БиХ рекао да је република, извукли су и медији у Федерацији БиХ.