latinica  ћирилица
28/01/2021 |  18:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Гутереш: Пандемија и климатске промјене приоритети УН

Борба против пандемије вируса корона и напори на сузбијању климатских промјена приоритети су Уједињених нација у 2021. години, изјавио је данас генерални секретар Свјетске организације Антонио Гутереш.
Антонио Гутерес (Фото: thefrontierpost.com) -
Антонио Гутерес (Фото: thefrontierpost.com)

Он је у интервјуу за агенцију Тас оцијенио да је прошла година била вјероватно “најтежа у нашим животима, посебно због пандемије вируса корона “.

- Морамо да искористимо 2021. годину да преокренемо ситуацију. Морам да очај замијенимо надом - истакао је Гутереш.

Према његовим ријечима, у овој години мора да дође до напретка када је ријеч о вакцинама.

- Очигледно је да постоје основни приоритети који се односе на крхкост нашег свијета, а које је пандемија раоткрила. То се односи на вирус, климатске проблеме, неједнакост и геополитичку подијељеност, али ту су и слабости у области нуклеарног разоружања и сајбер простора - подвукао је Гутереш.

Додао је да су очигледни приоритети за 2021. опоравак и побједа над пандемијом, као и обезбјеђивање инклузивне обнове, као хитан рад на климатској кризи.

- Вјерујемо да морамо озбиљно да схватимо шта нам научници говоре. Зато морамо да одржимо пораст температуре до 1,5 степени до краја вијека, а да до средине вијека досигнемо угљеничну неутралност - објаснио је Гутереш.